onsdag, maj 03, 2017

Majdag




Årets första riktiga segling fick bästa förutsättningar. Strålande sol, den 2 maj var Göteborg varmast i landet meddelade SMHI. Ovanligt för en kuststad, men så var också luftströmmarna ostliga, bort från kusten.

Ute på ön var det gott om plats, vi var kanske 10 gästbåtar där. Stillheten var påfallande jämfört med sommarhelger när bryggorna är fulla av båtar och det grillas på kajerna av avspända och lediga besättningar. Men även stillheten har värden, det var skönt att i brännande vårsol vila några timmar innan återseglingen till landbacken och dess aktiviteter.

Sjöbrisen kom lägligt och gav skjuts också åt återseglingen, det är skönt när loggen tickar på 6+ knop, utan att något är ansträngt. Jackan har åkt av, den behövs inte. Det är sommarkänsla även om vattentemperaturen ännu stannar vid 10 grader. Då kan man stilla reflektera över de politiska landskapet i vårt land.
Lägg till bildtext

I takt med att Sverigedemokraterna växer, minskar också utrymmet för de andra partierna. Miljöpartiet och Kristdemokraterna har kanske gjort sitt i det politiska landskapet vid nästa val. Demoniseringen av SD från de etablerade partierna lyckas tydligen inte, väljarna ser annorlunda än de etablerade på den frågan.

Visst har olika partier mått av lik i lasten om man väljer att granska dem så. Det svenska ledarskapet under 2-a världskriget bugade djupt för den tyska övermakten när den var stark. Tåglasternas mångfald av trupp och material (vapen), gick genom vårt land till tyska förband i Norge och Finland.

När väl Tyskland besegrats, valde den svenska regeringen att lämna ut flyende från baltikum, till en för många säker död, i det som kommit att kallas baltutlämningen. Till ett Ryssland som långtifrån kunde ses som en rättstat.

SD har nu blivit till en väckarklocka och ett rättesnöre till de etablerade partierna, vilka i fråga efter fråga övertar SD synpunkter. Partiet kommer nog aldrig få undertecknads röst, men det gäller också för andra partier.

2017.05.03

Jarl