onsdag, januari 09, 2008

Tänk positivt i regionfrågan.




Frågan om ett regionalt parlament för de fyra nordliga länen engagerar. I länspressen kan vi läsa fyra norrbottniska politiker i ett ordrikt inlägg och med fokus endast på sjukvården uttala sina farhågor. Enligt dem väntar en katastrof runt hörnet om samarbetet och skapandet av en norrländsk politisk regionbildning blir verklighet.

Regionbildningen i Sverige startade för 10 år sedan med bildandet av region Västra Götaland, för att sedan också följas av bildandet av region Skåne. Har då dessa regioner drabbats av de katastrofer de norrbottniska skribenterna förutskickar?

Jag tar fram Socialstyrelsens och SKL: s 180 sidor tjocka Öppna jämförelser och går igenom tabell efter tabell. Inget tyder på att de boende i de områdena har en sämre sjukvård än den vi har i vårt län. Ur region Skånes skrift ”Att regionalisera med framgång” kan man läsa följande citat,

Regionen är en framgångssaga, som visar att det går att skapa förändringar underifrån bara man samverkar, har tydliga mål och uthållighet.

För oss som följt debatten i landet är det ingen hemlighet att sjukvården oavsett om organisationen kallas landsting eller region har ett behov av ständig anpassning. Tror någon att den processen skulle upphöra om den nuvarande organisationen bestod, eller för den delen om staten tog över ansvaret och fjärrstyrde sjukvården?

Bakgrunden till norrbottenpolitikernas tveksamhet kan nog istället sökas på ett långt mer pekuniärt område. Landstingsskatten i norrbotten är 9,42 kronor att jämföra med 10,60 i vårt landsting. Det innebär att för en genomsnittsfamilj med tillsammans 500 000 kronor i beskattningsbar inkomst, landstingsskatten är 5000 kronor högre i vårt län.

Norrbotten klarar sjukvården i ett långt större län, med i stort sett samma befolkningsunderlag och med fem sjukhus till en betydande lägre kostnad för skattebetalarna än fallet är i vårt betydligt mindre län med endast tre sjukhus. Visst kan det finnas skäl för norrbottningarna att ur ett rent ekonomiskt perspektiv fundera över om det är klokt att liera sig med den som är ”sämst i klassen” av rädsla för att få bära deras problem och en höjd skatt, men säg då det.

Regiontanken bygger på så mycket mer än bara sjukvården. Dit hör också ansvaret för näringslivsutveckling, turistfrågor, infrastruktur och kultur. Allt områden där vi i norr har gemensamma intressen att bevaka och driva.

Varför inte lyfta blicken och tänka positivt. Nog är det väl bättre att bejaka samarbete och utveckling, än att förstärka gränserna mellan länen.

2008.01.09
Jarl Strömbäck
Landstingspolitiker
Relingsvägen 22
891 78 mBonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: