torsdag, januari 17, 2008

Stympa inte primärvården



Som fullmäktigeledamot i landstinget känns det frustrerande ibland att information i viktiga frågor förmedlas, inte av landstinget utan av pressen. Till dags dato har undertecknad inte fått någon officiell information eller motivation till förslaget att lägga ner vårdcentralen i Själevad från landstingsledningen. Mot den bakgrunden blir det givetvis svårt att försvara de beslut som nu cirkulerar i pressen.

Men i ropen på nya friska pengar till vården finns det anledning att göra jämförelser med andra närstående landsting. I det långt större länet norrbotten och med samma befolkningsunderlag i stort sett som i vårt län driver man 33 vårdcentraler och 5 akutsjukhus till en kostnad som är väsentligt lägre för skattebetalarna i länet än vad fallet är i vårt län. Med en skattesats på 9,42 kronor där jämfört med 10,60 här innebär det att en genomsnittsfamilj i vårt län får betala ca 5000 kronor mer i landstingsskatt än norrbottningarna gör.

Vårt problem i länet måste knytas till organisation och struktur, mer än till de tilldelade resurserna. Nu vet vi att landstinget trots återkommande skattehöjningar blöder. Men det problemet är knutet i huvudsak till de stora sjukhusen. Att stänga vårdcentraler av det skälet blir som att hugga av ett finger när man har ont i huvudet. På kort sikt förflyttas smärtan, men huvudvärken lär inte försvinna.

Landstinget i vårt län gjorde ett grovt misstag när man på sin tid lät bygga ett mastodontsjukhus i Sundsvall avsett för 300 000 länsinvånare. Länet har istället gått bakåt under åren och har nu 243 000 invånare. För att rättfärdiga den investeringen hörs återkommande rop på att skära bort delar av sjukvården i övriga länet. Med andra ord hugger man av delar av sjukvårdskroppen i länet för att tala i anatomiska termer.

Den utvecklingen leder inte till något gott det borde erfarenheterna från nedläggningen av Härnösands sjukhus ha visat. En klok landstingsledning tar nu den utsträckta handen från dem som är intresserade av att ta över ansvaret för Själevad vårdcentral. Vi behöver alternativ till den landstingsdrivna vården också i den här länsdelen.

17.1.2008
Jarl Strömbäck
Landstingsledamot
Relingsvägen 22
891 78 Bonässund
070-672 76 69
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: