fredag, januari 25, 2008

Ta strid för Själevad vårdcentral!



Ibland prövas lojaliteter mer än annars. Stormötet i Själevad den 24.1 avseende vårdcentralen där var ett sådant tillfälle. Skall man som tjänsteman företräda sin arbetsgivare in absurdum, även om man vet att de beslut man fattar skadar den verksamhet man bedriver?

Primärvårdens högste tjänsteman Lennart Moberg rosade med rätta verksamheten vid Själevad vårdcentral. Den verksamheten har nyligen prisats för sitt arbete med att introducera nya allmänläkare i yrket. Med rätta bör vårdcentralen ges titeln ”landstingets bästa” i det, men också andra avseenden. Man har en utmärkt bemanning och tillgängligheten är hög. Stödet från allmänheten bekräftades också av de 4700 röster som på kort tid insamlats som stöd för vårdcentralen.

Och ändå vill Moberg och den politiska majoriteten lägga ner den? De ekonomiska skäl man anförde bygger på att man med det spar mindre än 2 miljoner på årsbasis. Den siffran tål säkert en ytterligare prövning. Men även om den skulle stämma, så innebär det att man vill rasera en väl fungerande verksamhet för att spara mindre än 2 promille (tusendelar) av primärvårdens budget, och 0,3 promille av landstingets hela budget som är ca 6000 miljoner kronor. Det är rimligen i sammanhanget närmast försumbara belopp.

Sjukvårdens problem i vårt län löses inte genom att förstöra väl fungerande bassjukvård på behövda och väl förankrade vårdcentraler. Vårdcentraler som dessutom visar positiva bokslut i sin verksamhet. Som medborgare har vi alla rätt att kräva av politiker och ledande tjänstemän att de har mod och kraft att försvara bassjukvårdens plats och närvaro.

Beslutet i den här frågan blir i allt väsentligt en fråga om just detta.

25.1.2008
Jarl Strömbäck
Landstingsledamot
Relingsvägen 22
891 78 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: