söndag, februari 26, 2017

Motståndet växer






Sömnig söndag morgon på landets västra kust. Nattens regn har rensat bort de små ytor av is som tidigare nätters kyla skapat. Nu är temperaturen åter tillbaka på plusfältet. För skidvänner som undertecknad är det högtidsstunder, med VM-tävlingar i Lahtis och vasaloppsvecka. 14 egna vasalopp finns kvar som starka och positiva minnen. Men låt dem så förbli.

Här i närområdet har klimatförändringarna gjort att någon skidåkning på natursnö inte finns, återstår de inomhusbanor som nu har börjat växa fram. Det kostar att använda dem, och naturupplevelsen är lika med noll, men nu skall den i alla fall få besök. Skidorna är framtagna och klara.’



Och ute i stora världen växer motståndet mot Trumpismen och det den ser ut att föra med sig. Angreppen på media, möter nu ett alltmer tydligt motstånd. Faktagranskningen av alla utspel från Trumplägret granskas alltmer ingående. Angreppen på konstitutionen och sätten att kringgå dess värdegrund, möter nu ökande och kvalificerat motstånd. Det kan synas märkligt att Trump som har media att tacka för sin valframgång, inte vårdar den relationen, utan istället gjort media till sin huvudmotståndare.



Hoppfullt är det i vart fall, att den avvaktande attityd som präglat inställningen inför tillträdet av ämbetet, nu alltmer byts ut mot ett öppet ifrågasättande. När 35 ledande psykiatriker i ett öppet brev förklarar att Trumps uppträdande är sådant att man ifrågasätter hans mentala hälsa, och därmed lämplighet som president. När juridisk expertis nu går samman i nätverk för att skydda den amerikanska värdegrunden, mot de återkommande angreppen från Trump-lägret, då är det hoppfullt och bra.



Nu börjar också agerandet inför mellanårsvalen i USA. Många är de senatorer som är rädda för att de skall bli bortröstade som ett resultat av Trumps dokumenterat dåliga opinionssiffror. Ingen annan president i modern tid har varit mindre populär än Trump. Lögner, angrepp och överdrifter har ett pris. Någonstans i en, kanske nära framtid, måste det resultera i åtgärder.

Det ryska exemplet, som Trump tydligt hyllat, får nog svårare att bryta ner den amerikanska demokratin, än som var fallet i Ryssland.



2017.02.26

Jarl

torsdag, februari 23, 2017

Vinter i folkhemmet






Lugn och stilla morgon  efter dagar med ömsom regn och blåst, ömsom timmar med vårlik sol. Vi befinner oss i brytpunkten mellan vinter och vår här nere i väst. I norr lägger fortfarande den vita varan sitt täcke över nejderna. Till glädje för alla de som tycker om vårvinterns skidfärder på längden eller tvären.



Och i folkhemmet ser man nu det ledande oppositionspartiet rasa i opinionsmätningarna, efter att man påbörjat flirten med de som många anser vara extrempartiet SD. Den flirten kostar partiet mycket av prestige och trovärdighet. Exemplet USA smittade möjligen kretsen kring partiledaren till det vågspelet. Nu får man avläsa reaktionen. Fortsättning följer.



Och i folkhemmet har nu invandringsfrågan sakta dalat i betydelse. Skolan liksom vård och omsorg är de frågor som mest bekymrar medborgarna enligt opinionens mätningar. Givet utvecklingen på de områdena, så är det ett hälsotecken att man nu lyfter dem. Skolans betydelse för samhällsutvecklingen kan inte nog betonas. Rätten till god utbildning för alla måste få vara central i det avseendet, liksom att skolans alltmer segregerade utseende måste brytas.




Och på området vård och omsorg är larmrapporterna återkommande. Bristen på personal på vitala områden stoppar operationer och ökar köerna. Samspelet mellan allmän vård och specialistvård fungerar dåligt. Akuterna som skall vara snabbspåret in i allvarliga fall, har blivit överbelastade klagomurar med timslånga köer. Och kompetensbrister orsakar stort lidande samtidigt som också de anställda i vården ifrågasätter patientsäkerheten.



Det ljusnar och redan börjar måsarnas skrin så smått höras. Det våras också i år, och Sverige är ett fint och tryggt land att bygga och bo i. Var tid har sina utmaningar, också vår tid. Nu är hög tid för offentlig sektor som arbetsgivare och ledare,att  kliva fram och lösa de problem man har på områden som de ovan nämnda, och på området polis- och rättssäkerhet.



2017.02.23

Jarl

måndag, februari 20, 2017

Historielöst om pensionerna






Äldrefattigdomen ökar konstaterar både media, hjälporganisationer och de äldres egna organisationer. Pensionsmyndigheten sitter lugnt i båten och konstaterar att så är det. Och för vissa av de äldres företrädare, tycks råda en märklig historielöshet när det gäller synen på varför utfallet i det svenska pensionssystemet blir allt sämre för vart år som går. En förändring som startade med politiska beslut som togs i synnerhet på 1990-talet.



Så låt oss för förståelsens skull gå tillbaka till 1958, då beslutades att alla löntagare, i likhet med många tjänstemän, skulle få en egen tjänstepension. Den döptes i folkmun till ATP, och framställdes i det politiska budskapen som en ömsesidig försäkring mellan den arbetande och systemet. Man betalade in till fonderna under 30 år, och fick sedan utdelning vid pension relaterad till de 15 bästa åren.



ATP-fonderna växte snabbt och stort, alla betalade ju in i början, få fick ut något ur fonderna. Först 1988 hade de första årskullarna nått full betalning till systemet. Utvecklingen i det här avseendena kan följas genom Statistisk Årsbok för de olika åren.



Samtidigt genomgick vårt land stora omställningar under sent 80-tal och 90-talet. Avregleringarna på valutaområdet medförde att väldiga belopp lämnade landet. Valutakrisen med försvaret av den svenska kronan kostade miljardbelopp. Globaliseringen och strukturomvandling medförde att produktion flyttade ut ur landet med påföljd att arbetslösheten på många orter blev ett stort bekymmer. Oppositionen anklagade ständigt regeringen för att försköna arbetslöshetssiffrorna, genom att förtidspensionera personer som egentligen borde stå kvar som arbetssökande. På så sätt fick också pensionssystemet bära kostnader som egentligen borde ses som sociala kostnader, hänförliga till arbetslösheten eller i många fall sjukförsäkringen.




År 1995, ett år då man påbörjat arbetet med att skapa det nya pensionssystemet, var kostnaden för förtidspensioneringar och sjukpensioneringar 38 miljarder Sek. Det skall jämföras med den åderlåtning av fonderna som överföringen av 258 miljarder något år senare innebar. En överföring som dåvarande statsministern kallade ett lån, men som inte till någon del återbetalats.

Statens kassa behövde tillföras pengar, och dom fanns i pensionssystemet.



Det har hävdats att den modell som förelåg för utbetalningarna ur pensionssystemet innan dess ändring skulle varit ohållbar när 40-talisterna blev pensionärer. Men om så vore fallet, varför tog man då bort de 258 miljarderna ur fonderna? Sannolikheten är nog ändå den som en tidigare minister i förtroende meddelat undertecknad, pengarna behövdes i statskassan.

För de som vill läsa in sig på området rekommenderas boken “Ap-fonden, “bromsen” och din pension” av före detta generaldirektören för Riksförsäkringsverket KG Scherman..



2017.02.20

Jarl STrömbäck

Östra Eriksbergsgatan 100

41764 Göteborg

070 6727669


onsdag, februari 15, 2017

Årsmötestider




Mitten på februari, och årsmötestiderna börjar på föreningar och företag. Verksamhetsberättelser skall skrivas, bokslut göras klara. Datum för årsmöte och kallelser sändas ut. Lokal fixas och revisioner göras. Det är en alldeles särskild cirkus runt dessa demokratins kontrollpunkter.

För så får man väl se dem. Årsmötena skall ju utgöra ett tillfälle för granskning av det som gjorts under gånget år, och samtidigt skall man välja ledarskap för det kommande året. Det är på sitt sätt fascinerande att det fungerar år efter år. Men samtidigt ett av alla de system som håller en fungerande samhällsstruktur frisk och levande.

Det har sina prövningar att leda den typen av verksamheter. Allt man gör uppskattas inte överallt. Resultat skall vara goda, utan att kosta för mycket. Fördelningen av kostnader och intäkter skall vara positiv, annars blir berörda medlemmar eller aktieägare inte glada. Utdelningen skall vara tydlig och positiv vare sig den handlar om aktiviteter i föreningen eller ren ekonomisk utdelning.

Inte sällan handlar det också om att någon i styrelsen inte längre har förtroendet att få fortsätta i uppdraget. Kanske på grund av sitt beteende, kanske på grund av brister i sin verksamhet. I det avseendet är hanteringen av de ekonomiska frågorna särskilt känsliga. Där finns lagstiftningar i bland annat bokföringslagen, som reglerar och föreskriver hur det skall ske. I det avseendet är kassörerna särskilt viktiga. Att tumma på de lagkraven är liktydigt med att utsätta sig för risken av att bli lagförd och fälld, med de konsekvenser det innebär.


Det är ett på sitt fascinerande spel som kan utspelas i de här sammanhangen. Kampen om inflytande och därmed förknippade möjligheter får ibland groteska former. Men där demokratin får verka fullt ut, och naturligtvis granskas i sina detaljer, landar oftast besluten rätt.

Med den lilla förhoppningen får också den här bloggen lämna det lilla formatet i föreningen, och återknyta till det amerikanska dramat. När nu också en av Trumps ledande rådgivare Flynn, tvingas avgå pga. sina kontakter med ryska ledare, är det kanske ändå ett tecken på att politikens partipolitiska ledarskap börjat arbetet med att ta kontroll över utvecklingen.

2017.02.15

Jarl


söndag, februari 12, 2017

Februarisöndag



Vackra soliga februaridagar. Man tackar och tar emot, och gläds åt promenaderna även om det är lite halt fläckvis. Och nu finns också statistik, vetenskapligt belagd, att de som umgås mycket med barnbarn, lever längre. Roligt och livgivande tänker undertecknad samtidigt som 7-åringen och 12-åringen stojar i bakgrunden.

Men i den stora världen fortsätter dokusåpan som skakar om en hel värld. En utveckling som är absurd i världens mäktigaste land. En president som utan att tveka blandar sina och anhörigas affärer med presidentämbetets krav på oberoende i det avseendet. En president som öppet utmanar den konstitution han svurit på att respektera. Och nu senast utspelet att genom att beskriva konstitutionen i nutid, sprida intrycket att det är ett nytt påfund för att motarbeta Trump.


Samtidigt sopas nu av allt att döma den skandal som omgärdar kontakterna med Ryssland under mattan, och det politiska systemet, i synnerhet republikanerna, spelar ett högt spel med sin egen framtid. För lyckads Trump eliminera sina kritiker i senat och kongress, då har vi inte längre ett USA som på något sätt kan tjäna som förebild i de fria och demokratiska ländernas skara.

För Sveriges del har vi nu också blivit föremål för Trumps intresse. Där Obama-administrationen såg Sverige som ett föredöme i sin syn på demokrati och fördelad och allmän välfärd, där ser Trump det sämsta av länder på jorden. Allt med för honom numera kända överdrifter.

http://mashable.com/2017/02/09/namibia-first-videos-trolling-trump/?utm_cid=mash-com-fb-main-link#8DMUMhYvD9qk

Överdrifter och galenskaper som fått också satiriker i en mängd länder att göra egna satirprogram på temat ”make America great”, Se länken ovan. Satirer som säkert roar många, men som borde oroa många fler. För när nu Trump med mönster från tyskt 30-tal talar om journalister och media som ”lugenpresse”, the worst and most dishonest persons on earth”, anslutetr han till en annan tids despoter. Vilka skrämde och hotade de sanningsökande till flykt eller underkastelse.

Nog för idag, kvällsmörkret har sänkt sig, men lockar till en kvällspromenad. Frisk luft behövs och är sällan skadlig.

2017.02.12

Jarl

onsdag, februari 08, 2017

Saknad




Konsten att trollbinda sina åhörare, sina lyssnare är en konst få förunnad. Om man dessutom talar om så föga upphetsande saker som befolkningstillväxt, fattigdom eller industrialisering, är det än mer uppseendeväckande och trollbindande att följa aktören på scenen.



Där står han, eller rättare sagt rör han sig fram och tillbaka. Med grafer, åskådningsmaterial och den digitala tiden möjligheter att på storskärm åskådliggöra påståenden, ger han auditoriet en upplevelse man bär med sig länge.




Nu är han borta, Hans Rosling fick bara bli 68 år gammal, innan cancern på bukspottkörteln tog bort honom. Som försvarare av fakta, som  tydliggöra av skeenden, var han unik. Som ledare och estradör var han unik. Som en av grundarna till läkare utan gränser, var han den store humanisten.



Som bärare av vetenskapen som källa, och det goda samvetet som kompass, matade han ut sina budskap på internationella arenor, och blev en av världens mest eftersökta och hyllade talare. Han hade behövts mer än någonsin i den tid vi nu upplever, med lögnen förklädd till alternativa fakta som det nya ledorden bland vår tids extremister.



Han kommer att saknas av många, dessbättre finns många av hans föredragningar att se på bland annat Youtube. Här en länk till ett av många framträdanden, och i ett aktuellt ämne.
https://www.youtube.com/watch?v=pHEsjQEsVyk




2017.02.08

Jarl

söndag, februari 05, 2017

Paradoxernas tid




Mulen morgon i landet i norr. Stilla innan söndagen vaknar till liv. Morgonpromenaden i det 0-gradiga vädret var skön. Frisk luft efter nattens vila.

Och ute i världen pågår striden mellan rätt och fel, mellan fakta och alternativa fakta. Gamla tiders lögner och svammel har fått nya namn. Nu prövas i USA konstitutionen mot trumpismens dogmer om säkerhet. För att uppfylla den säkerheten skall enligt Trump långt över 100 miljoner människor i 7 länder betraktas som hot mot den nationella säkerheten i USA. Män, kvinnor och barn alla dragna över samma kam. Ett tydligt brott mot konstitutionens sätt att se på människor, och något som en modig domare nu satt stopp för. Så kommer förmodligen nu konstitutionen prövas på allvar. Och faller en grundpelare, rätten till religionsfrihet och rättssäkerhet, då kommer snart fler delar av konstitutionen att attackeras.


Diktaturen kräver nämligen kontroll över lag och tillämpning av lagen. Så är det i alla diktaturer, och så börjar nedmonteringen av lag och mänskliga rättigheter, varhelst demagogerna får för stor makt. Polen och Ungern är nu länder i farozonen, länder där makten används för att inskränka öppenhet och frihet, istället för dess motsats.

Och i konungariket Sverige, hyllas landet internationellt som ett föredöme när det gäller företagsamhet. Under år med borgerlig, och nu S-märkt regering, har avregleringar och en liberal syn på samhällsutveckling och företagande, skapat den grogrunden. Nog är det värt att prisa.

Samtidigt brottas landet med de största kriser man sett i mannaminne när det gäller de rättsvårdande instanserna, polis och rättstillämpning. Man har väldiga problem inom skolans områden, och inom sjukvård och omsorg krisar det ordentligt. Alla dessa områden står under offentlig förvaltning. Varför kan inte det offentliga sola sig i samma sken som näringslivet, kan man fråga sig?

Vi lever i paradoxernas tid. Politiska samarbeten som för kort tid sedan var omöjliga likt det mellan politiken etablerade partier och SD, håller nu på att normaliseras i kontakterna mellan M och SD. Vi lever i paradoxernas tid när invandringspolitiken, en gång så omhuldad av de etablerade, nu blivit en kopia med det bespottade uppstickarpartiets.

Och på strandpromenaden ses allt oftare, gamla pensionärer leta tomflaskor och burkar ur skräpkorgarna för att förstärka en ynkligt liten pension. Också en bild i paradoxernas tid.

2017.02.05

Jarl

onsdag, februari 01, 2017

När omvärlden vaknar




Det är så dags nu. Från avspänd flegmatism tvingas nu en hel värld ta till sig den omvandling av USA, som pågår efter Trumpismens intåg i vita huset. Protesterna kan se ut som i denna länk. En folkligt förankrad protest som skrivits under av drygt 4 miljoner människor på 2 dygn.


De kommer också formellt från ambassaderna världen runt, som får ta stöten för galenskaperna.

Nu kan vi också se medicinsk expertis diagnosticera Donald Trump som en person med en tydlig och allvarlig psykisk sjukdom, malign narcissism. En sjukdom som präglas av kompromisslös självgodhet, paranoia och stark ovilja mot att ta till sig andras argument och synpunkter. En farlig person, olämplig för ämbetet som president.

Och på gatorna är demonstrationerna återkommande, samtidigt som opinionsundersökningarna visar på en aldrig tidigare skådad brist på förtroende för en tillträdande president som den för Donald Trump.

Nu börjar också de historiska perspektiven lyftas fram. De som har lyfts i den här bloggen tidigare, kommer nu också från etablerade skribenter både i vårt land och andra länder. Bifogat foto får tjäna som referens i det avseendet. Världens viktigaste demokrati, genomgår nu sin största identitetskris i modern tid. Hur den kommer att utfalla, kommer att beröra alla världens länder på något sätt.

2017.02.01

Jarl