onsdag, februari 08, 2017

Saknad




Konsten att trollbinda sina åhörare, sina lyssnare är en konst få förunnad. Om man dessutom talar om så föga upphetsande saker som befolkningstillväxt, fattigdom eller industrialisering, är det än mer uppseendeväckande och trollbindande att följa aktören på scenen.



Där står han, eller rättare sagt rör han sig fram och tillbaka. Med grafer, åskådningsmaterial och den digitala tiden möjligheter att på storskärm åskådliggöra påståenden, ger han auditoriet en upplevelse man bär med sig länge.




Nu är han borta, Hans Rosling fick bara bli 68 år gammal, innan cancern på bukspottkörteln tog bort honom. Som försvarare av fakta, som  tydliggöra av skeenden, var han unik. Som ledare och estradör var han unik. Som en av grundarna till läkare utan gränser, var han den store humanisten.



Som bärare av vetenskapen som källa, och det goda samvetet som kompass, matade han ut sina budskap på internationella arenor, och blev en av världens mest eftersökta och hyllade talare. Han hade behövts mer än någonsin i den tid vi nu upplever, med lögnen förklädd till alternativa fakta som det nya ledorden bland vår tids extremister.



Han kommer att saknas av många, dessbättre finns många av hans föredragningar att se på bland annat Youtube. Här en länk till ett av många framträdanden, och i ett aktuellt ämne.
https://www.youtube.com/watch?v=pHEsjQEsVyk




2017.02.08

Jarl