torsdag, februari 23, 2017

Vinter i folkhemmet






Lugn och stilla morgon  efter dagar med ömsom regn och blåst, ömsom timmar med vårlik sol. Vi befinner oss i brytpunkten mellan vinter och vår här nere i väst. I norr lägger fortfarande den vita varan sitt täcke över nejderna. Till glädje för alla de som tycker om vårvinterns skidfärder på längden eller tvären.



Och i folkhemmet ser man nu det ledande oppositionspartiet rasa i opinionsmätningarna, efter att man påbörjat flirten med de som många anser vara extrempartiet SD. Den flirten kostar partiet mycket av prestige och trovärdighet. Exemplet USA smittade möjligen kretsen kring partiledaren till det vågspelet. Nu får man avläsa reaktionen. Fortsättning följer.



Och i folkhemmet har nu invandringsfrågan sakta dalat i betydelse. Skolan liksom vård och omsorg är de frågor som mest bekymrar medborgarna enligt opinionens mätningar. Givet utvecklingen på de områdena, så är det ett hälsotecken att man nu lyfter dem. Skolans betydelse för samhällsutvecklingen kan inte nog betonas. Rätten till god utbildning för alla måste få vara central i det avseendet, liksom att skolans alltmer segregerade utseende måste brytas.




Och på området vård och omsorg är larmrapporterna återkommande. Bristen på personal på vitala områden stoppar operationer och ökar köerna. Samspelet mellan allmän vård och specialistvård fungerar dåligt. Akuterna som skall vara snabbspåret in i allvarliga fall, har blivit överbelastade klagomurar med timslånga köer. Och kompetensbrister orsakar stort lidande samtidigt som också de anställda i vården ifrågasätter patientsäkerheten.



Det ljusnar och redan börjar måsarnas skrin så smått höras. Det våras också i år, och Sverige är ett fint och tryggt land att bygga och bo i. Var tid har sina utmaningar, också vår tid. Nu är hög tid för offentlig sektor som arbetsgivare och ledare,att  kliva fram och lösa de problem man har på områden som de ovan nämnda, och på området polis- och rättssäkerhet.



2017.02.23

Jarl