måndag, februari 20, 2017

Historielöst om pensionerna






Äldrefattigdomen ökar konstaterar både media, hjälporganisationer och de äldres egna organisationer. Pensionsmyndigheten sitter lugnt i båten och konstaterar att så är det. Och för vissa av de äldres företrädare, tycks råda en märklig historielöshet när det gäller synen på varför utfallet i det svenska pensionssystemet blir allt sämre för vart år som går. En förändring som startade med politiska beslut som togs i synnerhet på 1990-talet.



Så låt oss för förståelsens skull gå tillbaka till 1958, då beslutades att alla löntagare, i likhet med många tjänstemän, skulle få en egen tjänstepension. Den döptes i folkmun till ATP, och framställdes i det politiska budskapen som en ömsesidig försäkring mellan den arbetande och systemet. Man betalade in till fonderna under 30 år, och fick sedan utdelning vid pension relaterad till de 15 bästa åren.



ATP-fonderna växte snabbt och stort, alla betalade ju in i början, få fick ut något ur fonderna. Först 1988 hade de första årskullarna nått full betalning till systemet. Utvecklingen i det här avseendena kan följas genom Statistisk Årsbok för de olika åren.



Samtidigt genomgick vårt land stora omställningar under sent 80-tal och 90-talet. Avregleringarna på valutaområdet medförde att väldiga belopp lämnade landet. Valutakrisen med försvaret av den svenska kronan kostade miljardbelopp. Globaliseringen och strukturomvandling medförde att produktion flyttade ut ur landet med påföljd att arbetslösheten på många orter blev ett stort bekymmer. Oppositionen anklagade ständigt regeringen för att försköna arbetslöshetssiffrorna, genom att förtidspensionera personer som egentligen borde stå kvar som arbetssökande. På så sätt fick också pensionssystemet bära kostnader som egentligen borde ses som sociala kostnader, hänförliga till arbetslösheten eller i många fall sjukförsäkringen.




År 1995, ett år då man påbörjat arbetet med att skapa det nya pensionssystemet, var kostnaden för förtidspensioneringar och sjukpensioneringar 38 miljarder Sek. Det skall jämföras med den åderlåtning av fonderna som överföringen av 258 miljarder något år senare innebar. En överföring som dåvarande statsministern kallade ett lån, men som inte till någon del återbetalats.

Statens kassa behövde tillföras pengar, och dom fanns i pensionssystemet.



Det har hävdats att den modell som förelåg för utbetalningarna ur pensionssystemet innan dess ändring skulle varit ohållbar när 40-talisterna blev pensionärer. Men om så vore fallet, varför tog man då bort de 258 miljarderna ur fonderna? Sannolikheten är nog ändå den som en tidigare minister i förtroende meddelat undertecknad, pengarna behövdes i statskassan.

För de som vill läsa in sig på området rekommenderas boken “Ap-fonden, “bromsen” och din pension” av före detta generaldirektören för Riksförsäkringsverket KG Scherman..



2017.02.20

Jarl STrömbäck

Östra Eriksbergsgatan 100

41764 Göteborg

070 6727669