onsdag, februari 15, 2017

Årsmötestider




Mitten på februari, och årsmötestiderna börjar på föreningar och företag. Verksamhetsberättelser skall skrivas, bokslut göras klara. Datum för årsmöte och kallelser sändas ut. Lokal fixas och revisioner göras. Det är en alldeles särskild cirkus runt dessa demokratins kontrollpunkter.

För så får man väl se dem. Årsmötena skall ju utgöra ett tillfälle för granskning av det som gjorts under gånget år, och samtidigt skall man välja ledarskap för det kommande året. Det är på sitt sätt fascinerande att det fungerar år efter år. Men samtidigt ett av alla de system som håller en fungerande samhällsstruktur frisk och levande.

Det har sina prövningar att leda den typen av verksamheter. Allt man gör uppskattas inte överallt. Resultat skall vara goda, utan att kosta för mycket. Fördelningen av kostnader och intäkter skall vara positiv, annars blir berörda medlemmar eller aktieägare inte glada. Utdelningen skall vara tydlig och positiv vare sig den handlar om aktiviteter i föreningen eller ren ekonomisk utdelning.

Inte sällan handlar det också om att någon i styrelsen inte längre har förtroendet att få fortsätta i uppdraget. Kanske på grund av sitt beteende, kanske på grund av brister i sin verksamhet. I det avseendet är hanteringen av de ekonomiska frågorna särskilt känsliga. Där finns lagstiftningar i bland annat bokföringslagen, som reglerar och föreskriver hur det skall ske. I det avseendet är kassörerna särskilt viktiga. Att tumma på de lagkraven är liktydigt med att utsätta sig för risken av att bli lagförd och fälld, med de konsekvenser det innebär.


Det är ett på sitt fascinerande spel som kan utspelas i de här sammanhangen. Kampen om inflytande och därmed förknippade möjligheter får ibland groteska former. Men där demokratin får verka fullt ut, och naturligtvis granskas i sina detaljer, landar oftast besluten rätt.

Med den lilla förhoppningen får också den här bloggen lämna det lilla formatet i föreningen, och återknyta till det amerikanska dramat. När nu också en av Trumps ledande rådgivare Flynn, tvingas avgå pga. sina kontakter med ryska ledare, är det kanske ändå ett tecken på att politikens partipolitiska ledarskap börjat arbetet med att ta kontroll över utvecklingen.

2017.02.15

Jarl