söndag, februari 26, 2017

Motståndet växer






Sömnig söndag morgon på landets västra kust. Nattens regn har rensat bort de små ytor av is som tidigare nätters kyla skapat. Nu är temperaturen åter tillbaka på plusfältet. För skidvänner som undertecknad är det högtidsstunder, med VM-tävlingar i Lahtis och vasaloppsvecka. 14 egna vasalopp finns kvar som starka och positiva minnen. Men låt dem så förbli.

Här i närområdet har klimatförändringarna gjort att någon skidåkning på natursnö inte finns, återstår de inomhusbanor som nu har börjat växa fram. Det kostar att använda dem, och naturupplevelsen är lika med noll, men nu skall den i alla fall få besök. Skidorna är framtagna och klara.’



Och ute i stora världen växer motståndet mot Trumpismen och det den ser ut att föra med sig. Angreppen på media, möter nu ett alltmer tydligt motstånd. Faktagranskningen av alla utspel från Trumplägret granskas alltmer ingående. Angreppen på konstitutionen och sätten att kringgå dess värdegrund, möter nu ökande och kvalificerat motstånd. Det kan synas märkligt att Trump som har media att tacka för sin valframgång, inte vårdar den relationen, utan istället gjort media till sin huvudmotståndare.



Hoppfullt är det i vart fall, att den avvaktande attityd som präglat inställningen inför tillträdet av ämbetet, nu alltmer byts ut mot ett öppet ifrågasättande. När 35 ledande psykiatriker i ett öppet brev förklarar att Trumps uppträdande är sådant att man ifrågasätter hans mentala hälsa, och därmed lämplighet som president. När juridisk expertis nu går samman i nätverk för att skydda den amerikanska värdegrunden, mot de återkommande angreppen från Trump-lägret, då är det hoppfullt och bra.



Nu börjar också agerandet inför mellanårsvalen i USA. Många är de senatorer som är rädda för att de skall bli bortröstade som ett resultat av Trumps dokumenterat dåliga opinionssiffror. Ingen annan president i modern tid har varit mindre populär än Trump. Lögner, angrepp och överdrifter har ett pris. Någonstans i en, kanske nära framtid, måste det resultera i åtgärder.

Det ryska exemplet, som Trump tydligt hyllat, får nog svårare att bryta ner den amerikanska demokratin, än som var fallet i Ryssland.



2017.02.26

Jarl