söndag, februari 12, 2017

Februarisöndag



Vackra soliga februaridagar. Man tackar och tar emot, och gläds åt promenaderna även om det är lite halt fläckvis. Och nu finns också statistik, vetenskapligt belagd, att de som umgås mycket med barnbarn, lever längre. Roligt och livgivande tänker undertecknad samtidigt som 7-åringen och 12-åringen stojar i bakgrunden.

Men i den stora världen fortsätter dokusåpan som skakar om en hel värld. En utveckling som är absurd i världens mäktigaste land. En president som utan att tveka blandar sina och anhörigas affärer med presidentämbetets krav på oberoende i det avseendet. En president som öppet utmanar den konstitution han svurit på att respektera. Och nu senast utspelet att genom att beskriva konstitutionen i nutid, sprida intrycket att det är ett nytt påfund för att motarbeta Trump.


Samtidigt sopas nu av allt att döma den skandal som omgärdar kontakterna med Ryssland under mattan, och det politiska systemet, i synnerhet republikanerna, spelar ett högt spel med sin egen framtid. För lyckads Trump eliminera sina kritiker i senat och kongress, då har vi inte längre ett USA som på något sätt kan tjäna som förebild i de fria och demokratiska ländernas skara.

För Sveriges del har vi nu också blivit föremål för Trumps intresse. Där Obama-administrationen såg Sverige som ett föredöme i sin syn på demokrati och fördelad och allmän välfärd, där ser Trump det sämsta av länder på jorden. Allt med för honom numera kända överdrifter.

http://mashable.com/2017/02/09/namibia-first-videos-trolling-trump/?utm_cid=mash-com-fb-main-link#8DMUMhYvD9qk

Överdrifter och galenskaper som fått också satiriker i en mängd länder att göra egna satirprogram på temat ”make America great”, Se länken ovan. Satirer som säkert roar många, men som borde oroa många fler. För när nu Trump med mönster från tyskt 30-tal talar om journalister och media som ”lugenpresse”, the worst and most dishonest persons on earth”, anslutetr han till en annan tids despoter. Vilka skrämde och hotade de sanningsökande till flykt eller underkastelse.

Nog för idag, kvällsmörkret har sänkt sig, men lockar till en kvällspromenad. Frisk luft behövs och är sällan skadlig.

2017.02.12

Jarl