torsdag, juni 23, 2016

Brexit eller Ja



Dagens datum kanske blir en milstolpe i både Englands och EU-s historia. För första gången skall ett land folkomrösta om utträde ur EU. Och det är inget litet och obetydligt land. England har historiskt varit ett av världens och Europas ledande länder, inte minst på det politiska området. Inget annat europeiskt land har som England i krig offrat sina söner för försvaret av demokratin, i de båda världskrigen på 1900-talet. Det har skett utifrån den särart som präglar de som bor på öar, stora som små.

Känslan av att vara sig själva, har gjort England starkt och ibland fruktat. Landets koloniala historia är både ärofull och ifrågasatt. Och nu känner sig den stora grupp som genomdrivit omröstningen om medlemskapet i EU, svikna både av det egna ledarskapet och EU.

Det är en i grunden märklig paradox, eftersom England fått behålla många av sina egna privilegier. Valutan är fortsatt pundet, man är inte del i Schengen-överenskommelsen vilken nu bespottas i ljuset av flyktingkrisen i världen. Missnöjets profeter är på krigsstigen, och de som har vill fortsätta att ha. Misstänksamheten mot en orolig omvärld ökar.

Om det brittiska folket idag röstar för utträde ur EU, kan det innebära att den gemenskapen åtminstone i sin nuvarande form sönderfaller. Fler länder kommer att ifrågasätta nyttan av deltagandet, och sönderfallet ökar. Ur de spänningarna kan mycken oro och våld uppstå.

Av de skälen, och erfarenheterna av Europas blodiga historia, borde värdet av att samarbeta runt fredliga, centrala värden vara av utomordentlig betydelse. Ett ja till Brexit idag kommer att skapa mycket av förändring i vårt hittills under många år stabila europeiska samarbete. Vart det leder, kan bara framtiden utvisa,

2016.06.23
Jarl