torsdag, juni 02, 2016

Energisamtalen



Strålande sommar väder i månadskiftet maj-juni. Sol och värme och känslan av att sommaren kommit tidigt i år. Inget fel i det, vi behöver alla den energikick som vackert väder oftast ger. Låt vara att värmen får många att söka skydd i skugga och svalare utrymmen. Och de som har solbalkonger tvingas lämna dem när temperaturen närmar sig eller överstiger 40 grader i solen.

En annan verklighet ligger bara några månader tillbaka. Då härskade under några dygn bitande kyla över landet, också här i söder kröp temperaturen ner mot 20 minusgrader. Som oftast när det är riktigt kallt, vilade vinden. Våra kärnkraftverk och vår vattenkraft fick gå på högfart för att ge oss värme i våra hus, och energi till våra industrier. Men det glömmer de ideologiskt blinda, eller väljer att förtränga.

Just nu pågår energisamtalen mellan regeringen och övriga partier. Liberalerna kallas efter vad media rapporterat inte längre till samtalen, eftersom man inte vill acceptera de beslut som drivs av vindkramarna i C och Mp. Där härskar ett oresonligt hat mot allt vad kärnkraft heter, parat med en obegriplig övertro på vindkraften som framtidens energikälla. En energikälla som redan med emfas visat sina svagheter. Den ger ingen energi när det som mest behövs, svinkalla vinterdagar med lite vind. Den är dyr och bygger helt på subventioner, vilket gör att miljarder som kunde använts för att bygga ut välfärden för våra äldre exempelvis, nu förslösas.
Att de maktbärande partierna S och M låter detta vansinne fortsätta är svårt att förstå. Den blockeringen skadar inte bara politikens trovärdighet, den skadar också våra möjligheter att bygga vidare på de stora behov som finns inom välfärdsområdet.

Tekniken som används, är att straffbeskatta kärnkraft och vattenkraft, samtidigt som man subventionerar vindkraften. Någon neutralitet, eller likabehandling av de olika energislagen är det inte fråga om.
Priset för den omstöpningen kommer att bli högt, och drabba alla. Obalanser i energiflödena kommer att skapa stora problem och kostnader. Om industrin skall skyddas, innebär det att medborgarna får ta den stora smällen. Den tyska utvecklingen där energipriserna nu är flerfalt högre än i Sverige, visar vad som händer.

Liberalerna skall hedras för sin vilja och kraft att motverka den osunda utvecklingen. S och M tar inte sitt ansvar som statsbärande partier när man låter C och Mp styra energiutvecklingen.
Väljarnas dom kommer att bli hård den dag kärnkraftens stängning gör att priserna för energi rusar i höjden.

2016.06.02
Jarl