söndag, juni 19, 2016

Examen i mångfald



För kort tid sedan firades dess 100-åriga tid i lärandets tjänst, skolan på Ramberget. Det fina berget som nu är Keillers Park. Ett namn som den fått av sin beskyddare och skapare, också han en gång invandrad till staden. Med sina skogar som skänker lummighet, och från sina utsiktsplatser överblickar man älven och en stor del av stadens kärna. I 100 års tid har skolan gett nya generationer lärdom och varit en hjälpande hand på vägen ut i vuxenlivet.

På cafe-mötet sitter ett antal äldre, och vi kommer att tala om skolan. Hon är 93 år gammal, och gick i skolan som barn, i första och andra klass. Då var områdena nedanför berget och vid älvstranden varvs-och hamnområden. Stadsdelen en utpräglad arbetarstadsdel, nu omvandlad till en modern och mycket attraktiv boende och arbetsmiljö. Borta är det tunga slitet, in har utbildningssamhället och högteknologisk företagsamhet flyttat. Glänsande nya byggnader vid det som en gång var kajer och varvsområden. Boendemiljö och verksamhet i en skön och uppskattad blandning.

Och på den långa resan har också skolan varit med. Den står där, en oförändrat byggd karaktärsbyggnad. Inte modern med dagens mått mätt, men av allt att döma uppskattad av både personal och elever. Och vid de många besöken till skolan och de två barnbarn som nu går där, lyser mångfalden i en global värld som ett oförfalskat och självklart ljus i den blandning av barn och vuxna som är skolans väsen och verklighet.


Här, i den forna arbetarstadsdelen på Hisingen har mångfalden blivit en given självklarhet. Den empatiska och omtyckta läraren vars föräldrar flydde Chiles diktatur. De många med språk och rötter vilka flydde krigen på 90-talet vid Jugoslaviens sammanbrott. Och mörka barn med en eller två föräldrar från de afrikanska länderna.

I examensglädjen är de alla bevis för att mångfald är möjlig, och att mångfald kan förena. För barnen som växer upp med kamrater från olika delar av världen, blir mångfalden en självklarhet, inte ett hot. Där på skolgården, vid 100-årsfirandet, och några dagar senare examen, är upplevelsen av trygghet och sammanhang stor i den blandning som det svenska samhället, och i synnerhet den globala staden idag innebär.

2016.06.19
Jarl