onsdag, juni 08, 2016

Primärvalen klara


Inga val är viktigare än de som sker i världens viktigaste demokrati, den i USA. Landet som med sina insatser i de båda världskrigen på 1900-talet avgjorde de striderna, och för många blev liktydig med en demokratiernas räddare. Inte minst då i kampen med den andra stora världsåskådningen, kommunismens olika utlöpare och företrädare i det kalla krigets årtionden.

Nu lever vi i en ny tid med nya utmaningar, också för det amerikanska folket. En opportunismens överstepräst, med tydliga drag av Italiens Mussolini har med medias hjälp lyfts upp som den ene av två presidentkandidater inför det amerikanska presidentvalet. Med utnyttjande av folkligt missnöje, och försåtliga angrepp på det etablerade samhället och sina meningsmotståndare, har han manövrerat ut dem en efter en. Det har varit möjligt genom att media har lyft fram honom som något intressant och nytt på ett sätt som ingen annan kandidat varit i närheten av. Han har inte behövt driva kampanj, det har givits honom gratis av media.


Nu har verkligheten kommit ikapp och förbi tiden för det otänkbara. Pajasen och demagogen med sina rasistiska och verklighetsfrämmande utspel, står på randen av att bli världens viktigaste politiker, med världens största krigsmakt och kärnvapenarsenal till sitt förfogande. Den amerikanska konstitutionen är stark, men inte starkare än det politiska system som skall skydda den. Erfarenheterna genom historien ger oss återkommande exempel på personer som tagit makten i demokratiska val, för att sedan avskaffa demokratin. I vår tid helt uppenbart i länder som Ryssland, Ungern och Turkiet. Alla länder där pressfriheten är borta, där kritiska partier och personer förföljs och fängslas.

En from förhoppning ändå är att den amerikanska demokratiska traditionen är så stark att man nu också på djupet granskar följderna av de politiska utspel som Donald Trump återkommande gjort. Utspel som handlat om rasistiska synsätt på muslimer, färgade och latinoamerikaner. Om militarisering av politiken vars följder är omöjliga att överblicka.
När nu primärvalen är över väntar den egentliga valrörelsen. Den kommer säkert att bli mycket speciell. Galenskap mot erfarenhet, Trump mot Clinton. Och förhoppningsvis kommer också Obamas klokskap bli en stark faktor att räkna med.
2016.06.08
Jarl