onsdag, juni 15, 2016

Rättsröta i vår tid.



En grå morgon efter en regnig natt. Bra för växtligheten efter veckor av torka och värme. Sämre för de många skolbarn som idag skall fira examen och med jubel och glädje börja sin sommarledighet.

Vid sidan om det går livet vidare på gott och ont. Kriget om den amerikanska presidentposten har accelererat ytterligare i efterdyningarna av massmorden i Orlando. Massmord som inte borde kunna ske, om landet haft en fungerande vapenlagstiftning. I varje civiliserat land i övrigt, finns kontroller och regleringar av vem som får inneha vapen, och då i synnerhet militära vapen. USA skämmer ut sin egen roll i världsamfundet genom att tillåta galningar att återkommande utföra sina terrordåd. I det senaste fallet utomordentligt smaklöst utnyttjat av D Trump i sina svepande och urskillningslösa angrepp.

Att president Obama nu också lyfter den fara för världsfreden som ligger i förlängningen av den retoriken, är viktigt. Det handlar inte bara om USA-s väl och ve, det handlar om världsfreden och dess utveckling. Donald Trump och det militärindustriella komplexet är en synnerligen dålig kombination. Må den besparas oss.

Och i vårt land har nu SvT i ännu ett antal avsnitt granskat den rättsröta som ryms inom sektorn Förvaltare och Gode män. Ett område som den här bloggen lyft många gånger under årens lopp, senast i bloggen med titeln “De mest sårbara” i april. Läs den gärna, den är angelägen som uttryck för ett stort problemområde i vårt samhälle. När ansvarig minister Morgan Johansson igår (14.6) pressades av SvT-s reporter, blev svaren än en gång undflyende och beklämmande Man kan lagstifta och rätta till om man vill, men viljan att ge samhällets mest utsatta ett juridiskt och säkert stöd, saknas fortfarande i vårt land. Ändå finns alternativen i så närliggande länder som Norge och Finland.

Systemet med Gode Män och Förvaltare borde för årtionden sedan ha reformerats och gjorts rättssäkert. Nu fortsätter regeringen att stödja en rättsröta som skadar tilltron till samhällsbygget och ledarskapet.

Att inte regeringen vill åtgärda det är en styggelse.

2016.06.15
Jarl