söndag, juni 05, 2016

Högsommarvarmt



Junis första dagar, och högsommarvärmen ligger kvar. Badplatserna är väl besökta, vattnet i havet är redan på 18+. Då finns utrymme för svalkande dopp. Och i delar av landet breder nu torkan ut sig som ett hot mot vattenförsörjningen och växtligheten

Men i delar av mellaneuropa faller det mängder av regn som inte kommer oss till del. Seine och centrala Paris krisar med nivåer i Seine som är 6 mtr över det normala. Och i delar av Tyskland har vattenmassorna vållat stor skada och tagit många människors liv. Så ser utvecklingen ut denna tidiga försommar. Vad som är orsak och verkan må vara omtvistat. Över årtusendena har vår planet haft varma och kalla perioder. Perioder som format både växtlighet och djurliv. Vad säger att inte också i vår tid de förändringarna fortgår styrda av solens eruptioner och andra atmosfäriska förhållanden vi nu gör vårt bästa förstå och för att påverka.

I den verkligheten är det många, inte minst inom politiken, som vill anse sig ha den absoluta sanningen om klimatförändringarna, dess orsak och verkan. I det sammanhanget bör man nog akta sig för kortsiktiga lösningar, vilka saknar historiskt bevisvärde. Lösningar som kan te sig kraftfulla men i grunden är potemkinkulisser. Tilltron till vindkraften är en sådan lösning. Av tillskyndarna och dess ekonomiska intressenter sedd som en universallösning på klimatfrågan, när de i själva verket utgör en oerhört stor skövling av naturområden. Och därmed också en motsvarande påverkan på djurliv, på allemansrätt, jakt och fiske och boendemiljön för närboende.

Någonstans i en framtid kommer med stor sannolikhet den sanningen också att omfamnas av en större allmänhet. Att fånga solens strålar och de dess energi på ett positivt sätt är inte fel. Inte heller att använda vind och vågor för att skapa energi. Men allt skall ske i en symbios med de naturvärden, och den övergripande miljö vi anses värna om. Och det kräver mer av oss än att kritiklöst svälja de argument vi matas med av miljömaffians ekonomiska lobbyister.

2016.06.05
Jarl