söndag, juni 12, 2016

Ledarskap ifrågasatt



Solig morgon efter en solig och fin dag. Havet fick sin del under gårdagen, vind och vågor, fyllda segel och förtjusta barn. Så kan en bra dag se ut sommaren 2016. Men under tiden det sorglösa livet går vidare, sker ständigt förändringar. Några små, andra kommer att få stora följder..

Häromdagen beslutades en energiöverenskommelse som skall gälla till år 2040 är det tänkt. Ytterligare miljarder i form av subventioner tagna ur skatter som borde kommit välfärden till del, skall fortsättningsvis användas för att skövla enorma arealer av naturvärden genom att förändra dem till industriområden för vindkraft. En totalt meningslös energikälla, eftersom den alltid kommer att behöva en 100%-ig backup för de tillfällen när vinden inte blåser, och de är återkommande.
Visst är det en liten tröst att Liberalerna liksom SD valde att inte delta i beslutet, men märkligt att den klokskap som äldre generationers politiker besatt, tycks bortblåst hos vårt lands genom tiderna yngsta parlament.


När mister ett ledarskap sin legitimitet? Och vad händer sedan och som följd av det? Historiskt har alltsedan den franska revolutionen, missnöje med ledarskapet lätt till våldsamheter, nya konstellationer som inte alltid varit demokratiska. I vår tid mest tydligt i Syrien-konflikten, i de nordafrikanska länderna och i Ryssland och Ukraina. Här i vårt auktoritetstrogna Sverige har sedan åratal erfarenhet och klokskap fått ge plats för ungdomlighet och experimentlusta. Resultatet ser vi i en alltmer raserad välfärd där de äldre är särskilt utsatta. Sjukvården tar inte längre ansvar för svåra sjukdomsfall, man hänvisar patienter med exempelvis svåra åderbrock till privata kliniker, behandlingar som man självklart gjorde tidigare.

Och samtidigt som löner och förmåner fortsätter att regna över de generationer som sett särskilda jobbskatteavdrag regna över dem, är de äldre utsatta för plundring av pensionsfonderna, och straffbeskattning av redan låga pensioner. Den utvecklingen drabbar särskilt äldre kvinnor, och har ett tydligt genusperspektiv.

I USA idag är en opportunist. Donald Trump, med helt okänd agenda nu snubblande nära att ta över ledarskapet i världens mäktigaste land. Att den utvecklingen varit möjlig är ett svidande bevis på bristande ledarskap i det amerikanska politiska systemet.

Sveriges demokrati är stark, men det är också känslan för rättfärdighet och rättsäkerhet. När välfärden för stora grupper som tjänat landet hela sitt liv raseras av det politiska systemet. När man tydligt utmanar stora grupper i samhället, då tar man också risker. Att det politiska systemet idag låter sig styras av ungdomar och drömmare i Centern och Miljöpartiet är förödande på sikt för hela det politiska systemets trovärdighet. Det drabbar i hög grad Socialdemokraterna idag, men kommer också att drabba Moderaterna. Vi bygger inte land på att ständigt öka spänningarna, och bekräfta en ökande offentlig korruption.

2016.06.12
Jarl