torsdag, maj 24, 2012

Riskfritt



Det krävs mod, kunskap och övertygelse för att vända sig mot en handlingslinje som flertalet stödjer. Det är desto lättare att gå ut med kritik när facit redan föreligger. Sällan manifesteras det tydligare än i de inlägg SVT-Mittnytt  hade om Övik energi den snart gångna veckan (21-2012).

Medan rikstäckande media som Veckans Affärer, Affärsvärlden, Sv. Dagbladet, tidskriften Fokus, SVT riksnyheter för att nämna några under åren uppmärksammat Öviks förunderliga affärer, har undersökande reportage från den lokale bevakaren Mittnytt varit marginella.

När så facit kommer, energibolaget förvandlats från en kassako, till en enorm skuldkälla med behov av 900 miljoner för att inte gå i konkurs, då vaknar Mittnytt till liv. Men istället för en djupgående analys av orsakssamband, blir det ett ytligt reportage, med stänk av likgiltighet.

Ingen fördjupning i SEKAB-affären, ingen fördjupning i kommunens månghundramiljons rullning till Domsjö fabriker, och ingen fördjupning i varför man byggde ett kraftigt överdimensionerat kraftvärmeverk, när man kunde kommit undan med en ¼-del av kostnaden om man bara byggt för fjärrvärmens behov.

Och som bollplank i det politiska systemet väljer Mittnytt i reportaget ett par politiska personer, vilka företräder partier vilka var delar av det etablissemang som gick in i de affärer som nu resulterat i den ekonomiska baksmällan.

Nu är det riskfritt att vända kappan efter vinden, att kritisera utvecklingen när facit tydligt och klart föreligger. Så demonstreras det politiska hyckleriet med Mittnytt som budbärare. Tack för den lektionen.

2012.05.24

Jarl Strömbäck






Inga kommentarer: