tisdag, maj 29, 2012

Operation mörkläggnng


I kommunen norr om skogen hade man fullmäktigemöte häromdagen. Det var ett viktigt möte. De avslöjanden vi fått till dels på senare tid tyder på stora ekonomiska problem. Det kommunala energibolaget, som borde gett kommunen god avkastning, behöver 900 miljoner för att inte gå i konkurs. Nu sitter ekonomerna och räknar på följderna, liksom de kommunala förvaltningar som ålagts sparkrav på 2,5 %.

I media har oppositionen, i den mån det finns en sådan, flaggat för skattehöjningar. Det ledande partiet socialdemokraterna skulle nog föredra en lösning med höjda kommunala avgifter och hårda sparkrav. Nog fanns det mycket att debattera om.

På dagordningen stod också tertialbokslut och ekonomisk plan för de kommande åren. Laddat för debatt alltså, och undertecknad väntade på den vanliga ordningen, nämligen den att ordet gick till de olika partiernas företrädare efter storlek. Men det här mötet visade sig vara ett väl planlagt möte.

När väl kommunstyrelsens ordförande hållit en mycket kort och oinspirerad föredragning klubbades mötet av utan någon som helst debatt. Det hade inte varit möjligt utan en överenskommelse över partigränserna. Man ville inte ha en debatt, varför kan man fråga?

Öppenhet i debatt, ord och tanke brukar kallas demokratins grundläggande fundament. Det fundamentet förfuskas inte bara i fjärran länder, det manipuleras bort också i vår så kallade demokrati. När ansvaret för den ekonomiska röran bärs av alla de stora partierna, då väljer man att starta operation mörkläggning.

Moderaterna och Centern är genom sina platser i de kommunala bolagens styrelser insyltade i de totalt misslyckade affärer som gjorts med Övik Energi som front. Affärer som nu får alltmer publikt intresse via media, inklusive TV. Man väljer nu att göra gemensam sak med den socialdemokrati de borde vara opposition till.

Och den oberoende granskning av affärerna runt Övik Energi som skulle göras, kommer nu att utföras av kommunjuristen. Sådan herre, sådan hund.

2012.05.29

Jarl Strömbäck

Seniorpartiet SPI






1 kommentar:

Anonym sa...

Bra talat Jarl,

"så talar maktens kreatur"

för att använda Palmes bevingade ord betr Ö-viks sjuklöver.

Ditt oförtrutna arbete både behövs och är uppskattat.

Snart kommer ditt eviga spottande på stenen att belönas.

2014 finns inte de politiker vilka är ansvariga för Ö-viks debacle kvar på kartan.

Historiens sophögg kommer knappa att kunna härbärgera alla medlöpare inom politiken.

Tack för ett fantastiskt jobb Jarl !!