måndag, maj 07, 2012

Skål go vänner



Häromdagen var det kalas av det större slaget. Domsjö Fabriker bjöd på fest för att fira sina stora investeringar. Och på var sina sida om före detta VD likt hedersgäster, stod vårt kommunalråd och förmodade oppositionsråd likt lydiga tennsoldater.

Hundratalet dignitärer sägs varit inbjudna till festen, men ändå saknas alltför många. Nämligen alla de kommunmedborgare, de som via kommunala beslut så frikostigt försett bolaget med medel via först köp av ”skrotet i fabriken” för ca 190 miljoner, sedan byggandet av ett kraftvärmeverk, vilket befriade bolaget från motsvarande egna åtgärder. Den prislappen ligger på betydligt över 500 miljoner, slutligen ”köpet av infrastrukturen hamn och vatten” för 220 miljoner. Tillsammans har kommunen via stöd enligt ovan ställt upp med ca en miljard SEK.

Kommunen får enligt lag inte gynna enskilt företag, men i Örnsköldsvik gäller andra lagar?

När den utomordentligt duktiga Inga-Britt Ahlenius intervjuades  i söndagens P4 (6/5), kom bland annat frågan om korruption i kommunala sammanhang upp. Hon hade den uppfattningen att det behövs en riksrevision också för granskning av kommunerna.

 I en Motion  i november 2011 föreslog undertecknad en oberoende granskning av affärerna mellan våra kommunala bolag och de i Domsjö, och vårt kommunalråd välkomnade en sådan granskning enligt rubriker i ÖA.

Ännu ett halvt år senare har vi inte sett röken av någon oberoende granskning.


2012.05.06

Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

Apropå Övik Energi AB:s dåliga ekonomi, hur kan det vara tillåtet för dess anställda personal att använda sig av företagets fordon för att själv skjutsa sig hem till lunch i bostaden varje arbetsdag och i andra fall ärenden till barnens dagis? Till och med Övik Energi AB:s bilar används av anställd till villavisningar 11 mil från huvudkontoret? På arbetstid? Varför betalar vi för detta?