tisdag, maj 01, 2012

I vitsippors tid




Det är valborgsmässoafton. Vi har liten släktmiddag på Hotell Södra Berget i stan som politiker vill kalla norrlands huvudstad. En enastående utsikt har man i vart fall från hotellet där det ligger, likt en vaktpost över staden nedanför.

Maten är god och stämningen likaså, vi trivs tre generationer tillsammans. Två barn 3 o 7 år. Snart kommer ett nytt liv att finnas kretsen om allt går väl. Då skall Berivan och Jesper för första gången bli föräldrar. Det unnar jag dem verkligen, så mycket av livets mening ryms i barnen.

Några dar tidigare, ordförandekonferens i Stockholm i landets näst största pensionärsorganisation. 75 deltagare från olika delar av landet. Generaldirektören för socialstyrelsen talar om det avskyvärda i att objektifiera äldre människor genom att använda språket. ”Brukare” får du finna dig i att vara den dag du behöver den kommunala hjälpen. Smaka på ordet brukaren i 39-an som exempel? När namnet på personen försvinner, vad försvinner mer av medmänsklighet?

”Intern” kallas de inom kriminalvården, men när och varför använda samma synsätt på de äldre vilka i de flesta fall har tjänat stat och krona med sin arbetskraft och sina skatter i ett långt liv?

Nog om det, framtiden äger vi att skapa och förändra. Så låt oss åtminstone försöka.

I vitsippors tid vaknar tilltron till det goda, den behöver vi slå vakt om också denna årets första majdag.



2012.05.01

Jarl Strömbäck


Inga kommentarer: