lördag, april 28, 2012

Kommunal gökunge


I ÖA den 28.4 får vi ta del av ledningens för Arenan krav på stöd för att klara av sina ekonomiska skyldigheter. Att de kraven skulle komma borde för var och en som intresserat sig för ekonomisk verklighet varit förutsägbart. ÖA hade vänligheten att den 28.9.2006 publicera en debattartikel med bland annat följande text:

När inte den bank (Swedbank) som nu fått ge namn till Arenan ville ta ytterligare risker i dess finansiering, inte heller de företag ledande företrädare i projektet som Åke Eklöw och Anders Källström representerar, då vältrades den risken över på kommunmedborgarna via ett lån på 50 miljoner till Arenan. Utöver det får Arenan en gyllene fallskärm i form av ett indexuppräknat bidrag, låst via avtal i 25 år. Totalt och över tiden betalar därmed kommunen och andra offentliga bidragsgivare till Arenans ägare ett belopp som väl motsvarar Arenans byggkostnad om ca 240 miljoner kronor.

Av kommunens årliga utdelade föreningsbidrag om 25 miljoner (2006), går knappt 10 miljoner till två föreningar, MoDo/Arenan och Folkets Park. Resten skall delas av ca 150 föreningar. Sådan är fördelningsfilosofin i Socialdemokraternas Örnsköldsvik.

Slut på citat

I den omvända värld som präglar vår kommuns ledarskap, hänger sparkraven ständigt som en bila över de lagstadgade verksamheterna inom vård, skola och omsorg. Samtidigt tycks de finansiella musklerna ständigt närvarande när det gäller att stödja verksamheter utanför den sfären. Arenan och bolagen äter därmed upp de resurser vilka borde gå till utbildning och kunskap i skolan, och skapa en trygg och lättillgänglig omsorg för de som på ålderns höst har de behoven.



2012.04.28

Jarl Strömbäck




1 kommentar:

Anonym sa...

Ett gemensamt namnpar finns i samtliga dessa beslut som lett till denna makalösa dränering av kommunens finanser: Kommunalråden Elvy (S)öderström och oppositionsrådet Dan Olsson (C). Båda av skattemedel högavlönade utan risk med uppsägning eller att ens få sparken för uselt och inkompetent utfört arbete De har lekt en ofattbar lek med våra skattepengar.Ivrigt påhejade av tidens anda.Trots alla varningsrop.

Aningslösa som barn i en sandlåda har de fattat beslut som sätter åldringar i behov av vård på bar backe. Eller betala själv om du vill ha vård.

Skolorn utarmas på läromedel.Underhåll av byggnader upphör. Skolor läggs ner. Lärare flyr verksamheten, för den som öppnar munnen och påtalar bristerna, får i bästa fall som svar " se efter om det inte är du själv som är upphov till de brister du påtalar" Kafka mentaliteten genomsyrar hela kommun-och förvaltningsledningen. Normalfallet är annars:Uppsägning på grund av personliga skäl.

Personer anställs för att kontrollera de redan anställda.(3 st)Underställda kommunalrådet.Ett slags internt kommunalt SÄPO.Allt för att snabbt utröna vilka som utgör "riskpersoner" dvs personer som kritiserar och höjer sin stämma mot det fortgående missbruket och förfallet.

Ja, alla läskunniga, vänd blicken tillbaka. Se år 1994. Jämför med idag.En sak kan vi säkert konstatera: Allt var bättre innan Elvys era tog vid. Hon, om någon, i sällskap med den Centerpartisten Olsson har verkligen lyckats med att köra kommunens ekonmi i botten.

Och värst av allt: Botten har vi ännu inte nått.Den kommer. Och då får du betala.