lördag, april 04, 2020

I Corona tider



Vacker vårmorgon denna aprildag i Corona-tider. Den mediala verkligheten, liksom mycket av det officiella präglas helt av det osynliga viruset, och dess påverkan på oss som samhälle och individer. Finns möjligen trots all vår kunskap en yttre makt som ser till att det ”naturliga urvalet” gör sig gällande med sin kraft att avgöra i frågan om liv eller död? Den frågan tillhör möjligen den teologiska sfären, och jag lämnar den där.

Men väl värt att kommentera och reflektera över är i vart fall det förhållandet att de som skall vårda de sjuka, nu också börjar frukta för sina liv, sin existens. Då ökar sjukskrivningar och frånvaro bland vårdpersonalen, och lockbetet nu blir mer än fördubblade löner.
Sjukvårdspersonal

Det kommer att räcka för en del, men inte för alla de som värderar sin egen hälsa viktigare än en högre lön. Därför vill nu regeringen ha rätt att tillgripa extra ordinära åtgärder. Man vill kunna reglera trafikflöden i landet i stort. Man vill kunna styra resurserna i regionerna, underförstått att ta resurser från landet i stort, för att stärka sjukvården ytterligare i Stockholm, alternativt utlokalisera svårt sjuka patienter från Stockholm till sjukhus i andra regioner. Så visar det sig än en gång att Stockholm är viktigast och skall värnas, även om det kommer att ske på bekostnad av hittills skonade regioner.

Och i Kina har man genom ett 3 minuter långt stopp i hela det stora landet, hållit en minnesstund för offren för farsoten i det land där smittan uppkom. Hedrat alla de som hittills fallit offer för den. Man anser sig ha besegrat smittan, återstår att se om det kommer att stämma.

Och samtidigt som USA nu är på väg att bli hela världens centrum för covid-19 smittan, kommer den att överglänsa det presidentval som också står på agendan för kommande höst? Och Donald Trump som trampat i klaveret så många gånger också i den här frågan, gör nu allt för att framstå som landsfader.

Det lyckas kanske för den del av USA som väljer honom före någon annan och oberoende av utvecklingen. Men det bäddar dåligt för USA som den demokratiska stormakt man en gång var.
2020.04.04
Jarl S

Inga kommentarer: