tisdag, april 14, 2020

Efter påsken




Så har då denna alldeles speciella påskhelg firats, om man kan kalla det så?  I vart fall står inte almanackan stilla, dagarna går och helgen är över. Hur många dödsfallen varit i vårt land får vi väl reda på när räknenissarna på kommuner och landsting är tillbaka på sina arbetsplatser. Att man skulle ha bevakning av den frågan under helgdagarna, vore väl för mycket att begära?

Och runt om i vår stora omvärld, hanterar man Corona-smittan på olika sätt. Ett är att förneka dess existens. I vissa länder som Turkmenistan är det straffbart att använda begreppet Corona eller Covid-19 virus. Något sådant förekommer inte där?

Också i Vitryssland anser den allsmäktige ledaren Lukasjenko att landet är immunt från smittan. Och i Ryssland, den stora kontinenten dör mängder av människor i lunginflammation, hur den uppstått styrs efter behag av Kreml diktaturen. Nu börjar det bli ett stort problem i Moskva, och då agerar staten. Medborgarna måste ha ett särskilt pass för att förflytta sig. Flyg- tåg och annan trafik regleras och begränsas hårt, samtidigt som visselblåsare talar om en enorm sjukvårdskris i landet.

Dessbättre finns också de positiva signalerna, de nordiska länderna tycks ha smittan under kontroll, och vissa lättnader i rörelse medges. Både Italien och Spanien talar om minskat insjuknande och fallande dödssiffror, så kanske kan vi se normaliteten börja återkomma? Och Englands sturske ledare Boris Johnson, har fått uppleva en nära-döden upplevelse, i sin egen kamp mot smittan. En upplevelse han nog sent kommer att glömma.

Smittans epicentrum nu är USA, där dödsfallen fortsätter att öka. Nu använder dess galne president de dagliga presskonferenser som hålls som ett eget forum och en plattform för valpropaganda. När de lögner han sprider där ifrågasätts av journalister möt det av aggressivitet från presidenten, och direkt kränkande beteende.

Nytt för dagen i det avseendet är att han i polemik med CNN-s journalist, utropat sig ha “total authority”, total makt i USA. Något som inte har något stöd i författningen, men väl ligger i linje med Trumps syn på sig själv.

Viktigt är då att inse att den makten har skänkts bort av det republikanska partiet. Demokratin är på väg att helt sättas ur spel i USA, men mer om det i kommande bloggar.
2020.04.14
Jarl S

Inga kommentarer: