söndag, april 19, 2020

Aprildag 2020



Solen skiner från en molnfri himmel denna vackra morgon på landets västra kust. Våren visar sitt vackra ansikte, fåglarna sjunger sina parnings sånger och vårblommorna glädjer oss vandrare i parker och marker. Allt är som det skall vara, om det inte vore för viruset. Det som skapar större skador i världen i stort än något av de regionala krig som återkommande sker i olika område.

Virus och dess följder har blivit vår moderna tids största hot mot samhällsordningen. I ett historiskt perspektiv har återkommande farsoter rensat ut de svaga från de starka, cyniskt uttryckt. Med de stora medicinska landvinningar vi gjort, har nog många trott att världen är säker när det gäller att bemöta den typen av faror. Men så är inte fallet.
Håll avstånden

Med ett antal års mellanrum kommer något ut som skapar rädsla och oro, de kan ges olika namn efter sina ursprung, asiaten, hongkong, svin/fågel-influensa, ebola. Gemensamt är att de tagit livet av människors mångfald där det dragit fram.

USA-s förre president Barack Obama visade stor insikt när han redan 2014 propagerade för att stora resurser skulle skapas för att bygga en beredskap för händelser som den vi nu upplever. WHO har där haft en sammanhållande roll.

Dessvärre kom Donald Trumps ledarskap att ha som främsta mål att riva upp de beslut som tagits under Obama tiden. Bland dem de beslut om utbyggd vård, både befintlig och framåtsyftande som Obama skapat. Därav också den situation som USA nu befinner sig i. Inget enskilt land har fler döda, och den trenden kommer att fortsätta under okänd tid framöver.

Förhoppningarna nu måste knytas till att de försök med att använda alternativa mediciner, bland dem sådan skapad för Ebola-epidemin, också visar sig ge bra resultat mot Covid-19.

Fallskador är ett ständigt närvarande gissel för äldre personer. När detta skrivs kommer påminnelsen om detta på ett optimalt tragiskt vis. En äldre man i undertecknads nätverk som snubblat i sin källartrappa, ramlat så olyckligt att han fått dödlig hjärnskada. Så nyckfullt kan  ödet vara.

Dags att söka livet och glädjen i sol och natur. Våren är det återkommande livets årstid, väl värt att konstatera.
2020.04.20
Jarl S

Inga kommentarer: