torsdag, april 09, 2020

Moment 22



Skärtorsdagen corona-året 2020. Solen skiner från en klar himmel på landets västra kust, vad bryr den sig om mänsklighetens eländen. Vitsipporna är så vackra som någon vår, också de struntar i vår tids bekymmer. Och människorna söker solen och värmen trots alla påbud om att sitta hemma. Vad är livet värt om det inte får levas, tänker kanske många.

Sjösättningarna av båtar pågår, många vill göra sina första sjöturer under påsken, de första turerna är alltid speciella. De markerar starten på sommaren och dess aktiviteter. Men ute på media är det omöjligt att undvika de återkommande rapporterna om vad som pågår på gott och inte minst ont. Det lilla viruset har verkligen ställt till problem.

Testningen av de som arbetar inom vården har på sistone blivit en diskuterad fråga mot bakgrund av att viruset nu sprids snabbt på äldreboenden, och där skördat många offer. Mot den bakgrunden citeras nedan tankar från en av de som i sitt arbete har direkt insyn i de frågorna. Det är lätt att vara kategorisk, svårare att se komplikationen.

Nja lite mer komplicerat än så är det!

För det första var det en grupp som arbetade på samma ställe och då är det inte konstigt att många var smittade.

Test på en liten grupp visar inte så mycket. Då behöver de testa hela sjukhuset och dess omgivning.

Det andra är provtagningen vilket eg inte heller säger så mycket. Provet är här och nu varvid den testade som visade neg kan redan när den går ut från provtagningen bli smittad och bli pos.

Annars måste den som testat sig gå hem och gömma sig och inte träffa andra människor. Detta då man tydligen kan smitta utan symptom.

Detta leder ju vidare till att ingen kan arbeta med tex äldre sjuka människor.

Om ingen kan arbeta så finns det inte heller nån som kan ta hand om riskgrupperna. Och vad händer då!

Stort sett det vi kan göra är följa basal hygien och minska umgängeskrets.

Detta är inte heller 100% säkert och det kan det inte heller bli.
Cov 19 är här för att stanna.

Snart kommer nya bakterier och virus. Troligen mer aggressiv än Cov 19.

Dags att avsluta dagens inlägg med en önskan att alla dess läsare och många fler får en fin påsk, och att de som ev. kämpar med viruset, skall klara persen och återkomma till liv och hälsa. Och att de som arbetar inom vården på olika sett, får den skyddsutrustning som krävs för att göra vården trygg för både sjuka och vårdande.
2020.04.09
Jarl S


Inga kommentarer: