torsdag, april 30, 2020

Valborg 2020



Valborgsmässotid i corona-virusets skugga. Vädjan om inställda arrangemang från myndigheternas sida. Säkert en klok sådan, vården sviktar under pressen av alla inneliggande och krävande patienter. Samtidigt pågår debatten om hur vi som nation har skött kampen mot viruset. Facit är i vart fall så här långt, att antalet döda i vårt land jämfört med våra närliggande länder, är flerfaldigt högre än i de länderna per 100.000 invånare. Och de som skulle skyddas primärt, äldre med behov av hjälp och stöd på boenden och i hemtjänsten, har blivit en särskilt utsatt grupp.

Om det går debattens vågor höga, och kommer att göra det också framgent. Svensken i allmänhet är van att anpassa sig till myndigheten. Och givet det förhållandet lägger man sin tilltro till dess företrädare. Ledande företrädare blir “hjältar” i mångas ögon trots över tid mycket tveksam hantering av krisen. Statsministern och hans parti får en boost man nog inte hade fått utan den krisstämpel som nu med rätta matas ut till medborgarna i dagliga långa TV-sändningar.

Samtidigt startar nu vissa av de företag som i inledningen av krisen permitterade, upp sina verksamheter. Volvo går igång, om än med reducerad kapacitet. Och krisen ger tillfälle för många företag att anpassa sig till en ny verksamhetsnivå. Varsel om uppsägningar ökar i både mängd och omfång. Landets BNP för 2020, beräknas nu falla med 7%, samtidigt som arbetslösheten med sina 11% mer än fördubblas jämfört med i februari.

Låne- och bidrags karusellen snurrar nu allt fortare i en strävan att undvika konkurser, uppsägningar och personliga tragedier. Trots det är det många, i synnerhet småföretagare och timanställda, som nu går en mycket oviss framtid tillmötes. Tryggheten om man nu skall tala om en sådan, är nu kopplad till verksamheter som på ett eller annat sätt bidrar i kampen mot viruset.

För en vecka sedan rådde högtryck och värme, stora delar av landets södra delar förklarades ha sommar. Idag +2 grader och en kall nordlig vind drar över landets västra kust. Om någon timme kommer regnet att strila ner över nejden. Bra för växtligheten och grundvattnet. Och ett avsvalkande hinder för de som annars enligt tradition skulle festat vid brasor och i landets parker. Den glädjen får anstå till bättre tider.
2020.04.30
Jarl S

Inga kommentarer: