onsdag, april 01, 2020

April i verkligheten



Fin och ljummen morgon denna aprils första dag. Inga aprilskämt dominerar dagspressen detta år, allvaret är alltför påtagligt. Corona-krisen slår så hårt i land efter land, att krisen nu ses som den största sedan WW2. Men ännu är vi bara i början av dess utbredning och följder. Stora kontinenter som de amerikanska och Afrika har bara sett början på sina problem.

Ändå, solen skiner och våren kommer att komma också i år. Och i krisens spår ser man från satelliternas höjd att luften blir renare och bättre när trafiken minskar, och flyget halverats i omfattning. Det kommer att bli en sommar också i år, och kanske kan den med sitt varmare väder och solen livsgivande strålar hjälpa till att stoppa viruset.

Ett annat fenomen i tid av kris, är att auktoritära ledare ser möjligheterna att stärka sina positioner. Ungern får nu med de undantagslagar man skapat, ses som den första de-facto diktaturen inom EU. Hur man skall hantera det mot bakgrund av EU-författningens demokratikrav återstår att se.

Och i Putins Ryssland har man nu klubbat igenom hans bekräftelse på ”evigt liv ”som politiker, försåvitt inte de fysiska och mentala begränsningarna sätter stopp för honom. Han kan med de nu klubbade förändringarna i den ryska konstitutionen, sitta kvar som president till sin 84-års dag. Och de som kommer med för ledningen obekväm kritik, väntar 1 miljon rubel i böter eller 5 år i fängelse. Så skapar makten sitt eget monopol på åsikter och synpunkter.

Noterbart är de också att säkerhetstjänsterna i såväl EU, USA och Sverige pekar ut Ryssland och Kina som två länder som med statligt stöd sprider ”fake news”, propaganda i parti och minut via de demokratiska ländernas öppna media. Allt med syftet att destabilisera de politiska systemen i dessa länder.

Demokratierna är under hård press, och har så varit under de senaste 10 åren enligt de organisationer som granskar den typen av förändringar. Det är knappast något att glädja sig över, och kommer att kräva allt mer av uppmärksamhet och information för att motarbeta.

2020.04.01
Jarl S

Inga kommentarer: