tisdag, april 07, 2020

Aprildagar 2020



Årets första riktiga sommar dag blev i år april den 6-e. Stora delar av landet noterade då årets högsta temperatur, och antalet besökande bilar på Nääs Fabrikers parkering var många. Lunchen på kaféets uteveranda tillsammans med barn o barnbarn var god. På fråga meddelade man att gästerna fortsatt att komma, trots Corona-tidens påbud om karantän. I den lilla lekplatsen lekte barnen från olika familjer med varandra. Ett uttryck för normalitet kan man tycka i en annars onormal tid.

När detta skrivs behandlas en speciell krislagstiftning i vårt land. Något som är helt unikt i omfattning. Stockholm är centrum för epidemin i vårt land, och nu vill regeringen ha extraordinära befogenheter för att möta de hot som man ser, och bara gradvis kommunicerar med oss medborgare.
Nog är det aningen paradoxalt när vår statsminister talar om tusentals döda, medan företrädare för FHM (folkhälsomyndigheten) ifrågasätter var han fått den siffran ifrån. Möjligen har det gått politik i vad som skall kommuniceras till oss medborgare, och vad som skall undanhållas oss.

Donald Trumps försök i januari-februari att bagatellisera smittans utbredning i USA, visade sig vara en uppenbar flopp, varpå han vände på kappan och började tala om 100.000 tals döda i USA, och den fantastiska förmåga han och hans team i Vita Huset visar, i kampen mot Corona? USA detta valår kokar av motsättningar, och vart det kommer att leda återstår att se.

Och i England ligger nu landets premiärminister Boris Johnsson på intensiven som ett av offren för smittan. Hur utfallet blir kommer vi veta om någon dag, och oavsett vilket visar det ändå på att ingen kan helt friskriva sig från möjligheten att drabbas.

Ny dag och nya förutsättningar, innan dagen är slut skall vi än en gång trotsat rädslans fängelse, och sammanträffat med barn och barnbarn över promenader i parken och en trevlig utomhus lunch.
Social distansering är viktig för att begränsa smittans utbredning. Samtidigt måste någon form av normalitet också eftersträvas. Det är ju ändå det som är livet.’
2020.04.07
Jarl S

Inga kommentarer: