lördag, mars 28, 2020

Dramaturgi Corona



 Strålande sol när vi likt många andra använder dagen till att gå runt på naturreservatet Amundöns stigar och stränder. Så mycket att upptäcka för 10-åringen, och så mycket sol och frisk luft att insupa från havet. Våren är här med sina vitsippor och vårlökar, men ännu är kylan närvarande i vind och vatten.

Och i världen i stort handlar nu allt om det lilla virus som lamslår länder och företagande. Strategierna för hur att tackla krisen varierar. Det bästa utfallet har Taiwan, den närmaste grannen till stora China, men som redan vid utbrottet där införde skarpa reserestriktioner och konsekvent smittspårning. Genom skarpa kontroller av in-och utresor ur landet har man också uppnått enormt goda resultat, sett i förhållande till andra länder. Endast ett registrerat dödsfall.

Motsatsen syns nu i den yrvakna hantering som sker och har skett i Europa och USA. Från att ha varit ett negligerat hot, slår nu krisen och de åtgärder som kopplas till denna stenhårt mot ekonomi och näringsliv i de olika länderna. När de stora näringskedjorna bryts, och rädslan för viruset lamslår myndigheter och enskilda, då rasar också fundamenten för ländernas funktioner och arbetslösheten skenar.
Corona restrictions

Boten är nu att trycka nya pengar och skicka ut dem till behövande, både enskilda och företag allt medan dödstalen av de som drabbats ökar dag för dag. Syftet är att bromsa  konkurserna vilka nu ökar snabbt, i synnerhet för små företag med liten likviditet. Det kan i sin tur innebära stora bortfall av sysselsättning, och kräva lång tid för att återställa om och när den aktuella virussmittans grepp om samhällena minskar.

Och för vårt land gäller att rädslan för att med mer radikala grepp motverka smittans utbredning, kommer att skörda långt fler liv, än om man följt det exempel som Taiwan utgör. Slappheten och låt-gå-mentaliteten i svensk hantering kritiseras också av många experter, inte minst från våra grannländer.

Dramaturgin i allt detta är lika närvarande och reell, som den är utslagsgivande för vilka som skall överleva eller inte.
2020.03.28
Jarl S

Inga kommentarer: