måndag, april 29, 2019

Efter nattvakt


Vakttjänst i småbåtshamnen denna sena aprilnatt. Vädret är vårlikt skönt. Aktiviteten i hamnen är stor, men slocknar i takt med solens nedgång. Vi är 2 personer som vaktar under natten. Ett nödvändigt skydd mot de stöldrazzior som tyvärr blivit ett gissel i många båthamnar. Natten blir lugna, några mopedåkande ungdomar gör en lov vid 23-tiden, och en misstänkt bil strax efter midnatt väljer att vända när man ser vår närvaro. En ny dag med sol och vår i luften väntar.

Gryning över Göteborgs vatten
Dagens blogg skall föräras staden på landets västra kust, Lilla London som den också ibland kallats givet sina internationella kontakter. Men det som är stort i en viss tid, blir kanske något annat i en annan tid. Politiken i staden har av tradition präglats av ett mått av självgodhet. Man har gärna stått upp för sin särart, och Göteborgsandan har blivit ett begrepp. Inställningen är förståelig i ett historiskt perspektiv, men kan också bli en belastning i en ny tid med nya utmaningar.

Efter valet 2018 var osäkerheterna i det lokala “regeringsbildandet” snarlika det på riksnivån. Utfallet av valet gav ett nytt parti Demokraterna, ställningen som näst största parti. Den legendariskt starka Socialdemokratin led sitt största nederlag i modern tid, och splittringen av det tidigare rödgröna ledarskapet blev ett faktum. Alliansen som också stukats hårt i valet, såg möjligheten att i valsamverkan med de forna motståndarna Vänstern och Miljöpartiet, överta ledarskapet i kommunen. Ett minoritets ledarskap som nu sätts på hårda prov.

Raden av projekt som drivs i staden är större än någon gång i modern tid. Det omstridda Västlänken, en tågtunnel som inte behövs till kostnaden av någonstans mellan 40-50 miljarder och kritiserats av bland annat riksrevisionen är det största, men inte enda.

En linbana som projekterats över älven mellan stadens båda delar, och som i projektfasen skulle kostat en dryg miljard, beräknas nu kosta minst 4 miljarder. En modernisering av kaj områden, Skeppsbron som nu spränger sina kostnadsramar ett tredje. Fler exempel finns på projekt som pågår, men med stora kostnadsökningar. Det förtroende som politiken i grunden vilar på, skakas nu också i grunden i landets 2-a stad.

Göteborg är en fin stad med en storartad historik. Dess fäder har varit kraftfulla och burit stadens intressen på ett hedervärt sätt. Frågan man nu ställer sig är om samma omdöme kan ställas på vår tids politiker.

Och kanske är det så, att problemen i staden också är en spegling av en utveckling där kompetensen i vid mening valt bort politiken som sitt verksamhetsområde. Kvar som rekryter till de politiska uppdragen har blivit personer saknar de övergripande synsätt, och den kompetens som ledandet av en så stor organisation rimligen kräver. Hur och varför frågor drivs fastnar då gärna i prestige mässiga låsningar där inte minst tjänstemanna ledet driver sina intressen.

Problemen i det avseendet känns nog igen från många kommuner, men är kanske mer närvarande i staden i väst, än på andra håll.

2019.04.29

Jarl S

Inga kommentarer: