lördag, april 06, 2019

Marsdagar 2019


Vacker morgon denna marsdag, när solen i gryningsljuset bådar en fin dag. Våren har redan under ett par dygn visat sommartemperaturer, men snart blir det kyligare igen menar meteorologerna. Hur som helst med det, vårblommorna är här och lövsprickningen påbörjad.

Ute i den stora världen går såpoperan Brexit vidare med repris på repris på redan hållna, och tillbakavisade omröstningar. Demokratin har sina givna lågvattenmärken, och de demonstreras med emfas i direktsändning i TV. Men tusen gånger hellre det, än det auktoritära våld på människor och mening som kännetecknar regimer som den ryska, kinesiska, iranska med flera. Stora beslut kräver ibland lång väg för att mogna. Det kommer dramat mellan England och EU också att göra. Medlingsprocessen måste få ta sin tid.

Värre är det då med det stora landet i väster. Den vilsne presidenten Donald Trump lever i sin egen tillskapade värld, en värld som inte alltid har med verkligheten att göra. Det senaste draget i det avseendet, är att han  i tal efter tal refererar till sin tyske far, som han anser växte upp i någon idyllisk ort i Tyskland, när han dokumenterat och säkert var född och uppväxt i New York. I Donalds värld ser hans sig som halft om halft EU-medborgare av det skälet. USA har ett mycket stort problem i sitt presidentskap, som man borde rätta till så snart det bara går, Att inte den insikten och allt Donald Trump dragit på sig genom sina utspel och falska påståenden, räcker för att avlsuta hans period i landets ledning är svårt att förstå. Donald Trump som skulle göra America Great, har istället gjort landet mer splittrat än någon gång i modern tid, och har också fått epitetet, The worst president of all times, den sämste president USA någonsin haft.

Och i vårt eget lilla land fortsätter de positioneringar de olika partierna gjort och gör efter regeringsbildningen. Med dagens opinionssiffror är oppositionen i form av det konservativa blocket större än regeringen inkluderat dess stödpartier från den nu avdöda alliansen. Vi går mot en ny tid, med en tydligare politik där alternativen från de två olika sidorna, regering och opposition blir tydligare och skarpare. Det är en process som är bra både ur ett beslutsmässigt avseende, och kanske än mer sett mot politikens trovärdighet gentemot väljarna.

Demokratin är inte alltid bekväm i den meningen att den kan göra alla glada, men den bör för att bli trovärdig, ge olika synsätt rätt att framföras och bedömas.

2019.04.06

Jarl S

Inga kommentarer: