lördag, maj 04, 2019

Inför EU-valet


Maj månad börjar som tidigare April, kyligt och med kalla vindar från norr som sveper över landet. Regn blir till hagel och människorna drar sig tillbaka inomhus. Ett uttryck för tillfällig återgång som naturligtvis kommer att avklinga med solens och ljusets hjälp. Och regn behövs i landet i stort, låt vara i måttliga mängder.

Tre veckor kvar till EU-valet. Ett val som borde ha väl så stor uppmärksamhet som de nationella valen, givet vårt stora beroende av allt som sker i EU. Beroende när det gäller alla gränsöverskridande frågor som migration, handel, lag-och säkerhet, och inte minst, försvarsfrågan. Alla de frågorna är centrala när det gäller den vardagliga värld vi lever och verkar i. Och se bara på det kaos som skapats i England av Brexitomröstningen.

Det Liberala partiets våndor har naturligt nog sett med bloggens namn, ett särskilt intresse. Partiet har haft 2 mycket starka namn i EU genom Cecilia Malmström, med särskilt ansvar för handelsrelationer för EU. Och i Cecilia Wikström, en kraftfull och klok person också hon, med stor påverkan på de områden hon under 10 år arbetat med. Båda lämnar efter valet EU, och har inga ersättare som på något vis kan mäta sig med dem. Det, och det faktum att partiet under sitt nuvarande ledarskap totalt misslyckats i sin ledning av partiet, bådar inte gott och skapar lätt en desperation som i sig blir problematisk.

För hur skall man annars förklara att Jan Björklund som tidigare vägrat samverka med Sverigedemokraterna och dess ledare Jimmie Åkesson, nu inför EU-valet kommer att bilda ett radarpar, vars syfte är att i debatter lyfta fram olika synsätt på EU-samarbetet. En illa skadad trovärdighet, fördjupas ytterligare genom det handlandet. Desperationens pris, om man får kalla det så.

Och i det stora landet i väster skärps motsättningarna i politiken dag för dag. Mueller-rapporten som skulle hemlighållas, kommer av allt att döma att läcka ut med alla sina 300 sidor, trots presidentens ansträngningar att hålla den hemlig. Den visar på ett graverande sätt hur Trumps “legosoldater” i politiken förhandlade med ryssarna. Hur de medverkade till den styrning av de ryska trollfabrikernas digitala angrepp på demokraterna och Hillary Clinton som ledde fram till Trumps mycket knappa vinst i valet 2016.

Kampen om demokratin i USA angår hela den fria världen, därav intresset för frågan i den här bloggen liksom i världen i stort.

201905.04

Jarl S

Inga kommentarer: