torsdag, april 18, 2019

Exodus etanol

Vi skriver skärtorsdag denna dag, en dag som präglas av sol i SMHI-s prognoser, och kanske blir årets hittills varmaste i stora delar av landet. Här på landets västra kust är lövsprickningen i full gång, liksom vitsippornas. Det är vackert och trevligt såhär i påsktider.

 Dagen till ära skall bloggen få göra en liten tillbakablick, en kort insikt i begreppet politiska galenskaper i högmodets tecken. fPlus har nyligen gjort en klassning av Sveriges 9 sämsta klimatsatsningar, en lovvärd sådan. Rubricerat får i det sammanhanget den mindre smickrande topplaceringen.

Vi skriver början på det nya millenniet, för ca 15 år sedan. Händelserna som nu utspelar sig finns beskrivna i många bloggar under de aktuella åren. I staden norr om skogen (Örnsköldsvik) regerar det röda rosornas parti sedan evigheter, och oppositionen är en undfallande smekning, van att anpassa sig hellre än att utmana. Kommunalrådet, skolfröken som fått så stor makt att styra och ställa, vill gärna göra det också. Och miljöfrågorna har börjat sitt segertåg i opinionerna. Ideen uppkommer i det politiska rosornas hjärnor, att medelst inköp av en fabriksanläggning, SEKAB, starta storskalig produktion av etanol med siktet att ersätta bensinen som bränsle i våra fordon. SEKAB har en industriell tillverkning av etanol, men långt ifrån den kapaciteten och beredskap som krävs för att möta de politiska vyernas verklighet.

Kommunalrådet är god vän med statsminister Göran Persson, och tillsammans med stödpartier beslutar man att alla landets mackar måste ha en etanolpump, vilket innebär att 600 mackar försvinner, i huvudsak i glesbygd där ingen eller få tankar etanol, och mackarna inte kan bära kostnaderna för en extra pump.

Etanolen som skulle framställas av groten (skogs avfallet) vid avverkningen av skog, blir ett komplett misslyckande, man lyckas inte med skapandet av den process för framställning man trott så mycket på. Istället för framställning från skogsråvara, blir råvaran socker och spannmål, och tillverkning i helt andra länder än i Sverige. Och istället för att bli en källa till inkomster för berörda kommuner, blir hela projektet en kostnadsbörda i miljardklassen för berörda kommuner i norr.

Och inför valrörelsen 2010, gör SVT-s Uppdrag granskning ett heltimmesprogram om kommunen i norr och dess satsning på företagande och förluster, långt utanför de lagstiftningar som styr vad kommuner skall syssla med, och de kompetenser det kräver.

Vi skriver idag år 2019, fortfarande finns etanol pumparna på landets mackar, men inga nya bilar anpassade för etanol kan längre köpas. Under några år har biogasen varit ett lovvärt och bra initiativ som alternativt bränsle, nu satsar statsmakten stora subventioner på att sponsra elbils-alternativ. Svängningarna när det gäller drivmedel för fordonsindustrin  har varit en märklig företeelse under många år, och kommer nog så att förbli.

Exodus etanol är här, alternativen är inte självklara i en tid när tillförlitlig baskraft som kärnkraften är, skall ersättas av väderberoende och opålitlig vindkraft. En förändring framdriven av Tysklands Energiewende, men vars bördor i hög grad får bäras av boende i vårt land. Den präglas av en enorm skövling av stora arealer markområden, till stort men för allt levande i dess närhet. En utveckling som drivs av den moderna form av korruption som kallas bidrag av olika slag. Och en energiomställning som redan vållar stora skador, också genom att enorma belopp som kunde användas i välfärdens tjänst, nu matar vindkrafts baronerna i dess förklädda former.


019.04.18

Jarl S

Inga kommentarer: