onsdag, april 10, 2019

Äntligen


Kylig morgon med minusgrader, en påminnelse om att vintern ändå inte är helt över. Men solens strålar och trädens “musöron”, nya gröna blad visar på något annat. Vårens och sommarens återkomst. I landet i norr råder högtryck, och solen skall skina och värma upp dagen. Nu till politikens värld en stund.

Äntligen är rubriken på dagens epos, äntligen börjar en opposition formera sig efter kaoset i regeringsbildningen. En regeringsbildning efter höstens val den 9 september, som blev svårare än någon gång tidigare, och försenades mer än 4 månader. I den processen splittrades den tidigare alliansen, i och med att Centern och Liberalerna valde det socialistiska blocket, tvärtemot vad man deklarerat i valrörelsen. De partierna får nu se resultatet av det vägvalet i starkt fallande opinionssiffror.



Vägval i politik
Under månader har de återstående allianspartierna förefallit vingklippta, och för moderaternas del osynliga i sitt politiska “sorgearbete”. Kristdemokraterna markerade tidigt mot sina svikande “alliansvänner” i C och L, och har  i opinionsmätningar belönats kraftigt för sina ställningstaganden. Man har nu större stöd från väljarna, än någon gång i modern tid.

I den gångna helgens riksmöte i Karlstad, kom äntligen Moderaterna ut med sin politik efter åren med alliansen, en delvis ny politik som bär Moderaternas prägel utan att styras upp av något allianstänkande. Det är befriande inte minst ur den synpunkten, att en demokrati värd namnet förutsätter också en opposition. Den oppositionen är nu äntligen på plats.

Att Centern och Liberalerna valt att placera sig i väntrummet under 4 år, i rollen som någon form av “lame ducks” är obegripligt. Visserligen har man rösträtten kvar i riksdagen, men möjligheterna att påverka är i övrigt små.

Kampen om de politiska prioriteringarna kommer nu att bli tydligare för väljarna, och det är efterlängtat. Valen till EU i maj blir en första värdemätare, och en viktig sådan. Ett starkt EU är en förutsättning för ett starkt Europa, och därmed också för oss i medlemsländerna.

 Brexit-haveriet i England, har skapat stora klyftor i det engelska samhället, och minskad  trovärdighet till det politiska systemet. Det borde avskräcka från fler rörelser i den riktningen.



2019.04.10

Jarl

Inga kommentarer: