onsdag, april 03, 2019

Vindkraftspropaganda


Sverige är en demokrati sägs det. I en demokrati värnar man om också minoriteter och deras väl och ve. Den insikten tränger sig på vid det inslag i SVT- Aktuellt den 2.4, där man låter välbetalda vindkrafts lobbyister driva sin propaganda, utan inslag av någon motpart med kunskap och erfarenhet. Så manifesteras ett verkligt lågvattenmärke i svensk journalistik.

För vindkrafts lobbyn är det enligt dess lobbyister helt ok att offra människors och djurs livsmiljö på vindkraftsindustrins altare. De synpunkterna fick minimal belysning. Ändå visar mängder av undersökningar, och en stark och internationell opinion på dess stora och negativa påverkan på människor och miljö. Människor som blir sjuka av ljudvågorna från vindkraftverken. Ett djurliv som överger de områden som bebyggs av dem, och fåglar och fladdermöss som sugs in av verkens rotorblad, och där slaktas.
Örn dödad av vindkraftverk

I reportaget fick, typiskt nog, en utländsk person förevisa anläggningarna. De som uppför dessa monster, numera ofta med navhöjden på ca 200 meter, är experter med internationell bakgrund. De finner man inte på lokal nivå, glöm argumentet om arbetstillfällen. Det kvalitativa och långsiktiga arbetet hör specialisterna till. Och när väl vindkraften står där, fjärrstyrs den från centraler långt från dess fysiska placering.

En absolut förutsättning för byggandet av vindkraften, är att den bekostats med stora subventioner via bland annat elcertifikat och beskattning av vatten och kärnkraften. Produktionskostnaden för vatten-och kärnkraft är ca 10 öre/kwh. Genom beskattning höjs kostnaderna för den goda och billiga elen från vatten- och kärnkraft, med ett uppenbart syfte att nå de 60-70 öre/kwh som behövs för att vindkraften skall klara sina produktionskostnader.

Svenska Kraftnät är den myndighet som har det övergripande ansvaret för elförsörjningen i landet. I sin senaste långtidsprognos 2018, över utvecklingen i vårt land oroade man sig för elförsörjningen givet den snabba nedsläckningen av kärnkraft, och beräknade där vindkraftens verkningsgrad till ca 10%, en i sanning usel verkningsgrad som blir ännu sämre ur det förhållandet att den är svår att prognosticera på ett tillförlitligt sätt.

Tyskland som med sin energiewende har kommit längst på området omställning, är nu i skriande behov av att vi i vårt land skövlar enorma arealer för deras räkning. Vindkraftparkerna i vårt land får i stor utsträckning  utländska ägare. 
De fluktuationer som elnäten utsätts för kräver stora och kostsamma anpassningar, kostnader som tas ut på de nätavgifter vi betalar över våra räkningar. Nätavgifter som på kort tid i vissa geografiska områden, blivit större än den egentliga elkostnaden.

Solkraften är en källa att dra nytta och glädje av, den passar utmärkt för småskalig användning, såväl i stad som på landsbygd. Den stör inte på något sätt.

Vindkraften är elefanten i ett glashus, dess effekt kostar enormt i former av förstöring, skövling och lidande. Vindkraftverkens operativa livslängd är kort, ca 15 år. Kostnaderna för nermontering och återställande av markområden redovisas inte. Att dess lobbyister tillåts driva propaganda i landets ledande nyhetsprogram, utan annat ifrågasättande än några klumpigt upplästa frågor av en okunnig journalist, är sorgligt.

2019.04.03

Jarl S




Inga kommentarer: