måndag, oktober 01, 2018

Politisk turbulens


Höst i luften detta års första oktoberdag. I norr har redan snön och frostnätterna gripit tag i landskapen, på landets västra kust värmer ännu havet med sina nu 14 grader, upp kustområdena. Men vinden och regnet regerar, medan solen får nöja sig med att titta fram lite nu och då.

Och ute i den stora världen fortsätter de politiska dramerna. Den trumpne presidenten i det stora landet i väster, har talat inför FN-s generalförsamling. Ett tal som bekräftade hans begränsningar, och belönades med utskrattning. Så avklädd är det länge sedan någon blivit på den här nivån i det internationella samfundet. Han som skulle göra “America great again”, har istället förskingrat det förtroendekapital landet haft, på bara 1,5 år.

I vårt eget land pågår nu maktstriderna efter valet för snart en månad sedan. Kampen om vem som skall leda land, landsting/regioner och kommuner. På riksnivå har  man av allt att döma kört fast ordentligt, och processen kan bli segdragen. Den socialdemokratiska tillbakagången också i regionerna, gör att ledarskapen kommer att se annorlunda ut på många områden, när de väl är på plats.

På liknande sätt är det i kommunerna. I den stora regionen Skåne, förlorar nu av allt att döma det traditionella S-märkta styret ledarskapet i stort sett i alla kommuner. Här går också det av andra partier svartlistade SD fram starkt, betyder det att tidigare S-märkta väljare helt plötsligt blivit nazister, något som Stefan Löfven genom sin retorik indirekt menar?

I rikets andra stad ser det moderata partiet av allt att döma det rimligare att underkasta sig ännu en period som stödparti till det S-märkta styret, än man tillmötesgår valvinnaren Demokraterna. Något som skulle ge staden och kommunen den nystart som flertalet väljare anser behövs i kommunen.

Ny vecka och nya ansträngningar också för att lösa de politiska låsningarna, vi lever i en intressant tid, om än också med inbyggda osäkerheter.



2018.10.01

JARL