torsdag, oktober 04, 2018

Politisk oktober


Höst i politiken, så kanske man kan definiera det nuvarande läget. Euforin efter det val som hölls i vårt land för snart 1 månad sedan har lagt sig. Och osäkerheten om hur ledarskapen skall se ut fortsätter på många olika nivåer, och på olika sätt. Demokratins urverk slutar inte fungera efter avslutet val, det är i grunden först då som det politiska arbetet påbörjas och skall utföras. Och i formandet av det ledarskapet står nu kampen stark och prestigeladdad på både riksnivå och i många kommuner och landsting/regioner.

Och ute i det stora landet i väster skall nu en person väljas till det högsta juridiska ämbetet i sitt land. Mr Brett K. har tydligen levt ett ungdomsliv präglat av allt utom den återhållsamhet han nu försöker företräda. Av rapportering från personer som känt honom under studieåren var han djupt engagerad i den del av “kårlivet” som präglas av fylleri och sex. Men inget av det vill han nu tillstå i de förhör som gjorts med honom. Och det manliga kollektiv som kallas republikanskt, har valt att stödja honom med den galne presidenten i spetsen.

Det följer ett särskilt ansvar för att företräda ett land som är så starkt som USA. Man kan välja att vara en vägledande och klok storebror, eller man kan välja rollen som mobbare. Vilken väg Mr Trump valt är bara alltför tydlig. Mobboffren kan välja att underkasta sig direktiven som nu i fallen med Nafta och Mexico/Canada. Man söker minsta motståndets lag hellre än konfrontation. Tillsvidare har också Kina svarat på aggressionerna med begränsade motåtgärder. Men den situationen kan snart ändra sig.

När USA väljer att med stora vapenleveranser till Taiwan stödja den nationen, väljer man en helt annan och för kineserna oacceptabel väg att gå. Taiwan är för Kina, liktydigt med vad Kuba var för USA under de kritiska dagar under Kennedy-åren när Sovjet undet Chrustjov försökte utrusta Kuba med missiler. Då stod världen inför möjligheten av en storkonflikt, innan de sovjetiska fartygen fick order att vända om.

I det nuvarande fallet har Kina valt att inställa de samtal som skulle förts mellan USA-s och Kinas försvarsministrar. I vågskålen ligger också inflytandet över öar och områden i kinesiska sjön, som antas kunna innehålla stora resurser i form av mineraler och olja, och vilka Kina ser som sina.

Är vi på allvar på väg mot en storkonflikt mellan Kina och USA, inte bara på handelns område, utan också militärt? Mycket tyder på det, inte minst den upprustning som under många år pågått när det gäller Kinas militära förmåga på olika områden.

Mr Trump spelar ett högt spel med sin av konfrontation drivna politik.



2018.10.04

Jarl