torsdag, september 27, 2018

Oanständigt


Höstvädret hopar sig över landet så här i september månads slut. Vindarna viner och regnen är sällan långt borta. Det är dags att byta sommargarderob mot vinterns mer varma kläder. Och på den kulinariska fronten äts det surströmming och kräftor, samtidigt som hummerfisket i väst startat. Den kustens stora höstliga begivenhet. För egen del kommer här ett varmt tack till värdarna för gårdagens trevliga surströmmingskväll. Det blev en riktigt trevlig kväll.

Nu till politikens värld igen, det är ju talmannens dag när detta skrivs. Han skall börja sitt arbete med att forma en regering av det splittrade politiska landskap som valet den 9.9 skapade. I den normala politiska samvaron borde respekt för olika åsikter finnas, även om de inte delas av alla. I den liberala kontexten är rätten till åsiktsfrihet och yttrandefrihet grundpelare, även för de som inte delar de liberala synsätten själva. Tron på att demokratins redskap, upplysning och debatt, skall klara de påfrestningar auktoritära synsätt innebär har också hittills fungerat i vårt lands moderna historia.



Exemplen kan mångfaldigas, men det kommunistiska partiet i dess historiska stöd till Stalin diktaturen, är väl i det sammanhanget givet. Vurmen för Nazi-Tyskland i många partier under dess framgångsår ett annat. Där smutsades många partier av medlemmar och förtroendevalda som hade starka sympatier för Hitler-Tyskland så länge som dess agerande var framgångsrikt. Men partier som snabbt “vände kappan efter vinden” när det blev uppenbart att Tyskland skulle förlora det krig man startat.

Begreppet oanständigt, har nu klistrats på landets 3-e största parti SD av socialdemokraterna, och beröringsskräcken ser ut att paralysera den kommande regeringsbildningen. Sverigedemokraterna har rimligen givet sina 1,1 miljoner väljare en självklar rätt att få ge uttryck för det stöd dessa gett partiet. I en normalt fungerande demokrati borde den självklarheten finnas också hos de andra partierna.

Ord är inte sällan tänkta signaler till de som läser dem, men de kan också drabba dem som skapat dem. I det nu aktuella fallet ligger nog oanständigheten, i minst lika hög grad på de partier som vägrar att acceptera det givna valresultatet.

Hur talmannen kommer att lyckas med sitt viktiga värv blir intressant att följa.



2018.09.27

JarlS