onsdag, januari 03, 2018

År 2018





Nytt år och nya förutsättningar. God fortsättning brukar man säga som en liten önskning eller besvärjelse inför det nya året. Och visst är det välfunnet, inte minst ett år som detta 2018, då trovärdigheten i det politiska systemet återigen skall prövas i val.



För det är ju det som valen i grunden skall handla om, det politiska alternativens trovärdighet hos väljarna. Därmed inte sagt att alla kort läggs på bordet för väljarna att bestämma över. En del frågor läggs i malpåse av olika skäl. De politiska partierna överenskommer om att inte ta upp dem i valrörelsen för att de anses alltför känsliga. Utvecklingen av pensionssystemet efter plundringen av dess kassor för 20 år sedan är en sådan fråga. Den hålls strikt inom de etablerade partiernas krets, och duttar av småpengar delas ut för att blidka de mest kritiska rösterna i media och hos allmänheten. Något tal om återbetalning av de 256 miljarder som överfördes till statskassan för att stabilisera den vill man inte ha.

 
Vägval

Andra frågor begravs i utredningar som ges “lämplig tid” för sitt arbete. Med det menat att man får tid till efter valet för att komma med sina rekommendationer. Dit hör för närvarande vårt lands syn på relationerna till NATO och kärnvapenfrågan.



Men lämnar man de synsätten och återgår till valrörelsen så ser det nu ut som att något av de 3 partierna med beteckningarna KD, MP eller L kommer att få lämna riksdagen. Inget ont i det, ett levande politiskt system måste också acceptera den typen av förändringar, och vi behöver ett stabilt politiskt ledarskap. De etablerade partiernas försök att genom bojkotter på olika områden utestänga SD från inflytande, har troligen gynnat partiet genom att ge det en martyrstatus och därmed röster. Nu är det partiet etablerat som landets 3-e största parti och en vågmästare man kommer att få svårt att kringgå.



Å andra sidan är det en tillgång att det finns alternativ, risken för ensidiga polariseringar blir mindre med fler alternativ. Utvecklingen i USA är i det avseendet ett verkligt avskräckande exempel, tydligt för den som väljer att följa det dramat. Där släppte man 2010 lös de finansiella systemets rätt att finansiera de politiska partierna och deras kandidater. Resultatet har blivit att man de kommande åren genom massivt stöd till det republikanska partiet och dess kandidater lyckats ta över majoriteten i såväl senat, representanthus och nu också presidentskapet. Och nu handlar inte längre ledarskapet om det amerikanska folkets bästa, nu handlar det om att tillfredsställa de finansiärer som ställt upp för de enskilda politikerna.



Det kommande året kommer att bli mycket intressant, både  i nationell mening och globalt. Låt oss ändå ha en övergripande förhoppning, nämligen att den galenskap som krig innebär, inte eskaleras utan reduceras väsentligt.

Facit kommer med självklarhet när året går mot sitt slut.



2018.01.03

Jarl