lördag, januari 06, 2018

Svartvinter






Midvinter hör bokläsandet till. Inte minst i vår svarta och blöta del av landet. Nog finns det skäl att avundas de som får det vita landskapet med dess möjligheter till rekreation och motion under någon månad per år.



Bloggen brukar av och till presentera någon bok för sina läsare. Nu är det dags igen, boken “Svartvintern” av författaren Marianne Cederwall. Bokens handling är förlagd till ett litet samhälle med fiktivt namn i Tornedalen. En del av vårt land som kan kännas främmande för de flesta, men tämligen hemma för undertecknad med rötter från grannskapet i Kalix älvdal.

Det är en bok skriven med humor och burlesk i en salig blandning. Och med ett persongalleri som spänner över många olika personligheter. Ur det växer en handling fram som är lättläst och skön på samma gång.




Cederwall har fler böcker på sitt samvete, den första med sin handling på Gotland. Köp dom gärna på pocket, det blir en avkopplande och intressant resa i tanken och det mänskligas värld. Väl värd att göra under några timmar av svartvinter.



Om ändå böckerna skall få vara temat för den här bloggen, så går det inte att avstå från att kommentera världens just nu hetaste bok. En bok inifrån Donald Trumps organisation och Vita Huset. Av recensionerna att döma, och reaktionerna från Trump-lägret blir den en riktig kioskvältare. Den avspeglar ett ledarskap som saknar motstycke i amerikansk historia genom sin bisarra egocentrering. Och i det kaos det skapat finns dels rövslickarna som dansar för bossen, dels de som mer eller mindre öppet motarbetar de man betraktar som galenskaper. Och naturligtvis också mängder av avhopp från den administration som trivts och verkat under Obamas ledarskap.



Boken “Fire and Fury” kommer troligen ut under någon av kommande dagar, men recensionerna finns att läsa i ledande nyhetsmedia. Uppfattningen att Donald Trump inte är mogen sitt ledarskap, och även i medicinsk mening inte skickad att leda verksamheten i landet, växer sig allt starkare för var dag och vecka som går.



Att han ändå sitter kvar, får väl ses som ett starkt uttryck av respekt för det valutslag som gjorde honom till president. Och en rädsla från det republikanska parti han anses företräda, för alternativen.



Klokt eller inte får framtiden utvisa.



2018.01.06

Jarl