söndag, januari 14, 2018

Januarihelg




Mörka mornar och korta dagar. Januari är sig likt här nere på landets västra kust där snön lyser med sin frånvaro. Tid för att följa de tävlingar som hålls med snön som underlag i olika discipliner. Så mycket skoj och trevligt som man kan göra på det underlaget, något att sakna tidvis.
Men också tid för umgänge med nära och kära över matbord och olika spelplaner. Ett fint sätt att fördriva timmarna och samtidigt få stimulans och glädje av varann.

Och ute i den stora världen fortsätter den amerikanska ledningen att radera ut sitt förtroendekapital. Det senaste utspelet där Donald Trump använt uttryckat “shithoal countries” om länderna i Afrika och delar av de karibiska öarna, har fått omvärlden att nu klart sätta rasiststämpel på den amerikanska presidenten och hans ledning. Att han sedan gör jämförelsen med Norge som ett “bra”  land förstärker bara den naziststämpel som nu allt fler sätter på tyskättlingen av 2-a generationen, Donald Trump. Den ariska tanken har fått en ledande företrädare i USA-s nuvarande president.

Den amerikanska konstitutionen och begreppet människors lika värde och mänskliga rättigheter trampar Trump Administrationen på med spikskor. Vallöftet om att göra “America great again”, rasar nu i takt med att den splittring han skapar ökar i landet i stort.

Trevligt då att följa de som förstår och försöker att ändra på den snedvridna bilden. Michael Moores film Where to Invade Next visad som Dox-program i SVT häromkvällen var i det avseendet en lysande jämförelse mellan länder i världen i övrigt och USA. En jämförelse som på inget sätt var till USA-s fördel. Det är lätt att förblindas av sin egen självgodhet när man är stor och stark. I ett historiskt perspektiv är i det sammanhanget tydligt,att imperier kommer och går. USA-s förtroendekapital urholkas nu snabbt i takt med Trumps utspel. Ser vi början till slutet på den amerikanska överhögheten nu?

Och visst finns det anledning att också reflektera över det faktum att 8,7 miljoner amerikaner valt att bo och verka i andra länder än sitt hemland. Innebär det att man aktivt val att flytta från den havererade amerikanska drömmen?



2018.01.14

Jarl