lördag, december 30, 2017

Nyårstankar 2017






Om mindre än 2 dygn avslutar vi år 2017. Ett nytt och spännande år 2018 att se fram emot med  bland mycket annat val till kommuner, landsting och riksdag i vårt land. Men först kanske en liten tillbakablick på det år som snart avslutas.



I vårt land har året präglats i mycket hög grad av effekterna av den galopperande invandring vi fick del av under år 2015. En invandring som välkomnades av vår statsminister med ord om att här bygger vi inga murar. Bara för att någon månad senare göra just det, om än inte i fysisk mening. Sällan får man se och höra ledande politiker som så tydligt byter skepnad, som det Stefan Löfven gjorde i november 2015.

Nu ett drygt år senare, brottas kommunerna med kostnader i 10-miljarders klassen för de invandrare de fått på sin lott. Kostnader som staten skall betala, men ännu inte gjort det. De beloppen finns inte som reserver i de kommunala eller för den delen statliga kassorna. De skall tas någonstans ifrån, och reaktionerna kommer att mätas ut i kommande val.


En gång i tiden myntades begreppet att statens och det offentligas kaka var trygg om än inte så stor. Det var fint att ha jobb inom de sektorerna. I dagens Sverige är de offentliga jobben de som är svårast att fylla, nästan oavsett om det är skola, sjukvård, polis eller annat. Attraktionen att arbeta inom offentlig sektor lockar inte vår tids unga. Nog ligger här en stor utmaning för de offentliga arbetsgivarna.

Och frågan om lag och ordning växer nu starkt som samhällsfråga och problem. Illegala vapen strömmar in i landet, och dödsskjutningarna ökar kraftigt. Internationella stöldligor härjar i landet och har blivit ett jätteproblem för de många som drabbas. Om inte de problemen får en kraftig skärpning, riskerar vi att enskilda eller grupper tar lagen i egna händer.

Nu till den internationella arenan. Efter ett tämligen långt arbetsliv som haft stora inslag av internationella kontakter och resor, är det ofrånkomligt att perspektiven blir globala mer än lokala. Parat med både ett historiskt intresse och politisk verksamhet under många år, finns också de analyser som finns lätt tillgängliga för den som vill söka dem i vårt digitala samhälle.

I det sammanhanget kan noteras att den arabiska vår som hälsades med så stort positivt intresse för några år sedan, har förändrats till en verklig “höst”, eller mardröm för länder som Libyen, Syrien, Jemen, men också för andra närliggande länder i afrika och mellanöstern. Kriget i Syrien har totalt splittrat landet, och många miljoner tvingats på flykt undan bombregnet ryssarna tillsammans med regimen i Damaskus vräkt ut över de demokratiska krafter som strävat efter ett annat ledarskap. Inget tyder på att de problemen är lösta.

I länder som Kina och Indien pågår en tydlig militär upprustning. De är 2 jättar befolkningsmässigt och resursmässigt, som har en historia med slitningar i sina gemensamma gränsområden. På sikt kan de leda till allvarliga konfrontationer.

Och den kanske allvarligaste internationella utvecklingen under det gångna året är naturligtvis USA-s sönderfall politiskt under Donald Trump. Han som skulle göra America Great Again, har istället lyckats med konststycket att under sina 10 månader i ledningen, helt splittra landet. Av Medicinsk expertis har han diagnostiserats som sjuk och olämplig för det ämbete han har. Han har etablerat sig som en person som utan  problem byter uppfattningar som det för passar honom. Och hans behov av att via Twitter skapa en dagordning där varje dag speglar hans uppfattningar med givna kommentarer, är allt annat än statsmannamässigt.

Att det republikanska partiet ställt sig bakom honom är utomordentligt allvarligt för det politiska system som tidigare var ett föredöme för så många länder. Att den ryska påverkan på valet var stor är det inte längre något tvivel på, och inte heller att Wall Street i betydelsen de finansiella systemet genom att ekonomiskt med väldiga belopp till partiet och dess företrädare, också påverkat valet är otvetydigt. Korruptionen har idag nått sådana proportioner i USA, att konstitutionen är hotad. År 2018 kan i det avseendet bli ett ödesår.

Dagens blogg får sluta där, mycket mer skulle kunna skrivas om länder som Polen och Ungern, men tiden får ha sin gång och det finns alltid möjlighet att återkomma.

Från skribenten till läsarna en önskan om ett Gott Nytt År.

Det behöver vi alla i vår globalt sammankopplade värld.



2017.12.30

Jarl S