onsdag, januari 24, 2018

Anders Åberg sorti



Det är få människor förunnat att lämna avtryck efter sig som blir bestående. Anders Åberg är en sådan person. Under de många år undertecknad var en ständig resenär via Arlanda, fanns konsten där i foajén som en kär hälsning när man passerade. Hans konst finns på så många ställen och är så särpräglad. Landskap, arbetsbeskrivningar, hus och byggnader sammansatta på ett sätt som bara han gjorde.

Och det stora livsverket framför andra, friluftsreservatet i Häggvik på Höga kusten, Mannaminne. Ett fantastiskt livsverk av denne allsidige konstnär, född och uppväxt i Stockholm.
Vägen till Höga Kusten får nog till stor del tillskrivas hans livskamrat Barbro. Väl där tidigt 80-tal, uppstod kärleken till platsen. Dess magnifika natur på höjden över havsviken vid Häggvik. En bättre sinnebild för begreppet Höga Kusten finns knappast.

Där ”plöjde” han ner de miljoner han fick för sin konst i byggnader och föremål som speglade olika epoker och geografiska områden. Och området blev en vallfartsort för ung som gammal. Restaurangen med sin allmogestil var mycket populär, och tradjazzen strömmade inte sällan ut över nejden.
Höstarnas musikfestivaler var ett givet inslag och lockade stora publiker. Olika orkestrar från land och riken kring spelade i de olika husen. Det var fart, fläkt och gemyt i varma sommarkvällar.

Men livet var inte bara lätt. Under några år fick undertecknad Anders förtroende när det gällde arbetet med Mannaminne. Det är inte alltid lätt att vara framgångsrik i Janteland. Många av de ideer som bar hans signum, togs över av politikens och byråkratiernas företrädare. Det tekniska museet han ville skapa på Mannaminne placerades istället i Härnösand, och det Naturum som borde haft en given plats på Mannaminne, placerades istället för dryga kostnader som en bortglömd betongbunker under Skulebergets klippor. Som besöksmål hade Mannaminne under de goda åren ca 200.000 årsbesökare, mer än dubbelt så många som ex. vis länsmuseet i Härnösand.

På ålderns höst blev bördan alltför tung för det strävsamma paret Anders och Barbro. Livsverket Mannaminne har övertagits av kommun och landsting, säkert en lösning som var smärtsam för paret.
Med Anders Åbergs bortgång 23.1.2018, gick en stor personlighet ur tiden. Men minnet kommer att bestå.

2018.01.24

Jarl

 PS. Intresserade kan finna fler inlägg om Mannaminne genom att söka på ordet i bloggen.