tisdag, januari 09, 2018

Oscarsgala



Oscarsgalan, filmvärldens främsta forum för berömmelse. Där koras de bästa filmerna för det gångna året, och deras skapare i olika roller. Men när den i år för någon dag sedan gick av stapeln, var det en annorlunda gala.

Borta var mycket av det traditionella glittret. Ersatt av svart som den helt dominerande färgen. Och ingen tillfällighet över den synen, den styrdes av i vart fall de många kvinnliga deltagare som sympatiserar med #meetoo rörelsen. Den rörelse som de senaste månaderna blivit en världsvid proteströrelse riktad mot manliga övergrepp på kvinnor.

Det är så lätt att bli stereotyp, och se övergrepp som något som inte finns i den egna närheten, men väl i andras? När nu bevisen på motsatsen, att det är ett allmängiltigt problem oberoende av klass och position i samhället. Då blir det svårt att negligera.

 

Var tid har sina bekännelser och #meetoo har varit en mycket nyttig ögonöppnare för många, och en nödvändig sådan inte minst för de lagstiftande församlingarna. Här är ett problem som inte lätt kan skyllas på klass eller etnicitet. Snarare då på att det är ett uttryck för maktens män, och deras aptit på andras underkastelse. Väl manifesterat av USA-s nuvarande president, och hans i media spridda uttalanden om kvinnor.

Men Oscarsgalan var också utgångspunkten för en svidande kritik av det nuvarande styret i det stora landet i väster från en av filmvärldens mest hyllade personligheter, Oprah Winfrey. I ett strålande tal gick hon till hårt angrepp på den av Trump ledda administrationen, och sällade sig också till den mängd kulturpersonligheter och intellektuella som tagit stort avstånd från det nuvarande ledarskapet i USA.
https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwashingtonpress.com%2F2018%2F01%2F07%2Foprah-just-brought-house-golden-globes-powerful-speech-trump-will-hate%2F&h=ATMKwV1CiCy_TdgqmxGANVvL6imYbU5CVJX85r8tKjpKUvyx9rv7e2TqmEL4oQzc4CL-yECowu5I9GGdKCxrHVJqwhLY7TU1uyNj9wIl1Y9XgoAx_qh0wc6IxVkuwDSiUJu33uUMcZTWN6b9splhsVxlLK_Xun1dRgy4TPfVu2AteCS5PJaX8SavFdjvlWpRttdNimRoYUOfCrelhwfuc0MJDIGYSr7dchwc10ZIQ0Nk2hEQQCkFil4a4V6RdeXoVHHr86KE7PWoBpM7I2TFSwDdZKFlnQ00hA

Nu är trycket stort för att förmå Michelle Obama att ställa upp som presidentkandidat inför valet år 2020. Som utbildad jurist, och med erfarenheten hon delat med Barack under 8 åri Vita Huset, skulle hon bli en mycket tung och populär kandidat för det demokratiska partiet. Men hittills har hon tackat nej till att bli nominerad.

Återstår att se om det blir ändring på den punkten.



2018.01.09

Jarl S