söndag, januari 28, 2018

Den nya stormakten




Året är 1980. Den borgerliga regeringen i Sverige har tillsammans med Sveriges exportråd ordnat en delegationsresa för att stödja svensk exportindustri. Ledare för delegationen är dåvarande näringsminister Nils G Åsling. I delegationen återfinns undertecknad, då representerande ett svenskt exportföretag ledande på sitt specialområde.

Resan börjar i Saudi-Arabien. Skärmutställningar och samtal, den saudiska regeringen ordnar med fin middag i för deras del traditionell miljö, ett tält ute i öknen. Mycket mat och god stämning. Resan fortsätter via Indien till Kina.

I Kina väntar ett annat scenario. Landet är fortfarande ett fattigt bondeland, men med spirande ambitioner att lära av västländerna. Här är upplägget ett helt annat, Skolsalar fyllda med i kinesisk stil blåklädda unga män samt tolkar. Vårt budskap var att i detalj redogöra för hur den teknik våra produkter var uppbyggd av fungerade. Här handlade det om överförande av tekniskt kunnande. Under en veckas tid i Shanghai och Peking fick undertecknade utbilda kinesiska tekniker i den teknik vårt företags produkter var uppbyggda av och fungerade.
Shanghai

År 2002 och jag gör en rundresa i Kina igen. Borta är de svaga gula gatljusen. Gamla kvarter är rivna och ersatta av en helt ny stadsmiljö av modernt snitt. De trånga gatorna med sina mängder av cyklister, är ersatta av flerfiliga gator och en trafikmiljö som inte står något västerligt land efter. Länder som Kina och Indien har förstått värdet av utbildning, och är nu på väg att ta över rollen som framtidens stormakter.

Den amerikanska trumpska administrationen har lyckats med konststycket att på bara ett år, radera ut det förtroende landet har haft sedan 2-a världskriget. Sedan länge har Kina genom aktivt och positivt arbete i Afrika, skaffat sig en stark ställning där. President Trumps uttalande att dess länder är ”shithoal countries”, har effektivt reducerat USA-s ställning i Afrikas länder. Också i de asiatiska länderna omvärderas synen på USA. Dess roll som världspolis och ordningsman har på bara ett år fått en allvarlig knäck.

I internationell press ser man nu alltmer av Kina som en ledande stormakt. Dess inflytande ökar runt om i världen. Ekonomiska styrmedel används istället för militära. Man köper in sig i verksamheter och tjänster. Stora västerländska företag av strategisk natur köps upp eller samordnas med kinesiska intressen. Volvo i Sverige är ett sådant exempel. Erbjudandet att bygga en jättehamn i Lysekil ett annat. På senare tid också erbjudandet från kinesiskt håll att bygga en snabbjärnväg mellan Stockholm och Oslo. En restid som då skulle minskas från 5 timmar till under 3 timmar.

Alltfler experter och politiskt ledande personer söker nu anpassa sig till en framtida verklighet där USA-s roll har krympt väsentligt, och där den kinesiska rollen har blivit världsledande. En utopi ur 1980-talet, är på väg att bli verklighet 50 år senare.

2018.01.28

Jarl