onsdag, mars 29, 2017

Årsmötestider






Driver dagg, faller regn blir tanken på morgonpromenaden i rikets andra stad denna sena marsdag. Det är vår i luften och städpatrullen är ute för att sopa upp vinterns grus och sand från gångstråk och cykelbanor. Det är årsmötes tider och dokument skall färdigställas, kallelser skall skickas ut, lokaler bokas och mycket annat. Tiden går fort och tiden har sin gång.



Bland dagsnyheterna noteras att en av vår tids nya aspiranter till titeln envåldshärskare och diktator, Turkiets Erdogan, nu bedriver åsiktsregistrering på personer med turkiskt ursprung i europeiska länder, bland dem Sverige och Tyskland. Båda länder där han vill kunna driva valpropaganda inför den turkiska omröstningen om den turkiska konstitutionen. Ett regelverk han vill ändra för att göra sig omöjlig att avsätta.

Så är också Nato-landet Turkiet, på väg att lämna demokratiernas skara med dunder och brak. Och i Turkiet piskas nu stämningar upp som påminner om de i Tyskland på 30-talet. Flaggorna viftar och demagogen vräker ut sin ilska över de länder som inte underkastar sig hans nycker. Europa och EU har sannerligen utmaningar att möta i vår tid. Må Merkel och andra kloka ledare ha styrkan att stå emot galenskaperna från Erdogan och Trump.




Trumpen är ett tillstånd av surmulenhet i svensk mening. I så måtto passar namnet Trump synnerligen väl på den amerikanske presidenten. Han gör sitt bästa för att bryta ner de institutioner som bär den amerikanska demokratin. Nu senast handlar det om att riva ner de regelverk och den organisation som finns för miljöskyddet i USA. Rovdriften på  kol och olja skall återupptas enligt Trump, några miljöproblem ser han inte, trots all expertis med andra uppfattningar.



Här hemma kan vi vara glada över att bo i ett av de vädermässigt mer skyddade områdena i världen. Vi slipper de orkaner som släpps lösa i allt högra grad, och  styrda av ändringarna i klimat och värme blir allt häftigare. Då är det bara skönt att en  sen marsmorgon känna fukten i ansiktet under morgonpromenaden.



2017.03.29

Jarl