söndag, mars 26, 2017

Nya tider








Söndag morgon den sista helgen i mars. Vi ändrar till sommartid och alla klockor skall ställas fram en timme. Helgen bjuder på vårvindar och 10-gradig temperatur, så visst kan det finnas anledning att glädjas över det. Men varför denna ändring av klockan höst och vår? Antalet soltimmar blir inte fler av det skälet?



Och i det politiska Sverige gör det etablerade politiska partierna sitt bästa för att underminera sin egen trovärdighet. Moderaterna har med sin invit till SD, fått se sin egen trovärdighet rasa, samtidigt som SD tackat genom att växa av det erkännandet, och nu också passerat M. Partiet är nu i mätning efter mätning landets näst största parti. Och i det moderata landsmötet i Karlstad, ser vi en skadskjuten och okarismatisk partiledare försöka förklara sitt ödesdigra lappkast och dess följder.

 
Jublande SD-politiker

Och nu har det regerande partierna S och Mp försett SD med ännu en vinstlott.  Subventioner i miljardklassen planeras nu införas för att stödja biltillverkning baserad på eldrifter. Betala de subventionerna skall de som inte har råd att köpa de dyra nya elbilarna göra. Genom en  för den stora allmänheten oväntad chockhöjning av bilskatten på de bilar som kostar minst att äga, nämligen den äldre bil du redan har, kommer man att fylla på statskassan är det tänkt. Betalarna blir de drygt 4 miljoner bilägare, flertalet av dem barnfamiljer, pensionärer, boende där alternativ i form av kollektivtrafik inte finns. Det beslutet är ännu ett exempel på bristen hos det politiska ledarskapet att förstå den verklighet som är folkets. Och priset kommer att bli rasande opinionssiffror för också regeringspartierna.




Nog är det märkligt, att samtidigt som ekonomiska resurser saknas inom vård, skola och rättsväsendet, pengar finns för att med miljarders mångfald till vindkraftsindustrin subventionerna den största skövling av våra naturområden som skett sedan utbyggnaden av vattenkraften. En skövling som svårt sargar den biologiska mångfald som lever i de berörda områdena. Och en skövling som genom sin karaktär och sitt lågfrekventa buller, gör människor boende i dess närhet sjuka vilket läkarvetenskapen nu också i allt snabbare takt bekräftar.





2017.03.26

Jarl