onsdag, mars 01, 2017

Sprickor i välfärden






Sverige får mycket beröm i internationella sammanhang. Vi är bra på det mesta. Låg arbetslöshet, god ekonomi, fint näringslivsklimat. Och en allmänt omhuldad humanistisk attityd till samhällets funktion i olika avseenden. Men visst finns det sprickor i det goda mönstret. Ett exempel som förtjänar att lyftas fram kommer här.



En ung kvinna och hennes man väntar barn. De bor i utkanten av en mellanstor stad i vårt land. En stad som har ett väl fungerande sjukhus sedan årtionden tillbaka, men ett sjukhus som nu landstingets ledning beslutat skall avlövas stora delar av sin verksamhet. Förlossningen har precis lagts ner, trots omfattande protester. Och trots löften om motsatsen i valet 2014. De boende i området skall nu med bil ta sig 10-15 mil till annat sjukhus, i på vintertid ofta svårframkomliga vägar.



På morgonen för några dar sedan kände kvinnan att värkarna började komma, väskan var packad och man satte sig i bilen för att köra de ca 12 milen genom skogslandskapet till anvisat sjukhus. Det snöade och var dåligt väder, värkarna tilltog och blev till krystvärkar. Mannen kopplade upp sig mot sjukhuset de var på väg till, men insåg att man inte skulle hinna fram. En ambulans skickades ut att möta dem. Mannen körde in till en ledig ficka på vägen, där han ensam fick hjälpa sin fru att föda fram en dotter i bilen medan snön yrde och i åtskilliga minusgrader.



När ambulansen kom efter ca 10 minuter, möttes de av en ung kvinna med ett barn i famnen och navelsträngen hängande mellan sitt underliv och barnet. Är det här en utveckling av välfärden, eller en avveckling?



Ledande politiker svarar när de konfronteras med den här verkligheten, att man gläds över att det gick så bra. Men kvinnan gråter över den brist på värdigt bemötande som hon upplevt.



Som tidigare landstingspolitiker i berört landsting 2002-2010, och med personkännedom om många av de ansvariga politikerna, är det svårt att inte känna avsmak och ilska över hur man spelar roulette med människors liv och säkerhet.



2017.01.01

Jarl